Metoden CT-PTSD er utviklet av Anke Ehlers, David Clark og medarbeidere ved Oxford University, og fremheves i nasjonale retningslinjer for behandling av posttraumatisk stresslidelse. Metoden anbefales av Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS) som en sentral del av behandlingstilbudet i psykisk helsevern.
Målgruppe: Helsepersonell som gir behandling til mennesker med posttraumatisk stresslidelse.
På seminaret lærer deltakerne om CT-PTSD som behandlingsmetode. Sentrale teknikker og behandlingsprinsipper dekkes gjennom forelesning, videopresentasjoner og trening på ferdigheter i metoden. Du lærer om problemformulering, arbeid med traumeminner, triggere og nyttige mestringsteknikker som pasienten kan benytte seg av når traumeminner aktiveres. Eksponering ved bruk av åstedsbesøk og Google Street View demonstreres, likeså arbeid med omskriving av gjentagende mareritt og påtrengende forestillingsbilder. Gjennom hele seminaret drøftes vansker og barrierer i behandling av posttraumatisk stresslidelse, og tilrettelegging for pasienter med multiple traumer og komorbide psykiske vansker.
Det å gi pasienten verktøy for selvhjelp, opplevelse av mestring og styrket evne til egenomsorg er spesielt viktig for de som har opplevd mange traumatiske hendelser, noe som er vanlig for pasienter som er i behandling i psykisk helsevern.
CT-PTSD er en fleksibel behandling som har vist seg effektiv for både posttraumatisk stresslidelse og kompleks posttraumatisk stresslidelse. Behandlingen har dessuten god effekt på depresjon og ulike angstlidelser som ofte ledsager posttraumatisk stresslidelse.
Læringsutbytter
Kunnskap
Deltaker kan analysere faglige problemstillinger med utgangspunkt i CT-PTSD modellen. Deltaker kan anvende kunnskap om kasusformulering, kartlegging og håndtering av triggere, gjennomføring av traumenarrativ og eksponering, samt flere andre mestringsteknikker for personer med posttraumatisk stresslidelse.
Ferdigheter
Deltaker kan bruke relevante metoder i CT-PTSD og utøve dette på en selvstendig måte. Deltaker kan formidle sin kunnskap til pasient om triggere og mestringsteknikker når traumeminner aktiveres, slik at man skaper trygghet og forståelse for metoden.
Generell kompetanse:
Deltaker kan anvende sine kunnskaper og ferdigheter om CT-PTSD i behandling av posttraumatisk stresslidelse.
Godkjenning
Kurset søkes godkjent hos legeforeningen, psykologforeningen og sykepleierforbundet.