Kurs i kognitiv atferdsterapi for posttraumatisk stresslidelse: “CT-PTSD”

Metoden CT-PTSD er utviklet av Anke Ehlers, David Clark og medarbeidere ved Oxford University, og fremheves i nasjonale retningslinjer for behandling av posttraumatisk stresslidelse. Metoden anbefales av Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS) som en sentral del av behandlingstilbudet i psykisk helsevern.

 

Målgruppe: Helsepersonell som gir behandling til mennesker med posttraumatisk stresslidelse.

 

På seminaret lærer deltakerne om CT-PTSD som behandlingsmetode. Sentrale teknikker og behandlingsprinsipper dekkes gjennom forelesning, videopresentasjoner og trening på ferdigheter i metoden. Du lærer om problemformulering, arbeid med traumeminner, triggere og nyttige mestringsteknikker som pasienten kan benytte seg av når traumeminner aktiveres. Eksponering ved bruk av åstedsbesøk og Google Street View demonstreres, likeså arbeid med omskriving av gjentagende mareritt og påtrengende forestillingsbilder. Gjennom hele seminaret drøftes vansker og barrierer i behandling av posttraumatisk stresslidelse, og tilrettelegging for pasienter med multiple traumer og komorbide psykiske vansker.

Det å gi pasienten verktøy for selvhjelp, opplevelse av mestring og styrket evne til egenomsorg er spesielt viktig for de som har opplevd mange traumatiske hendelser, noe som er vanlig for pasienter som er i behandling i psykisk helsevern.

CT-PTSD er en fleksibel behandling som har vist seg effektiv for både posttraumatisk stresslidelse og kompleks posttraumatisk stresslidelse. Behandlingen har dessuten god effekt på depresjon og ulike angstlidelser som ofte ledsager posttraumatisk stresslidelse.

 

Læringsutbytter

Kunnskap
Deltaker kan analysere faglige problemstillinger med utgangspunkt i CT-PTSD modellen. Deltaker kan anvende kunnskap om kasusformulering, kartlegging og håndtering av triggere, gjennomføring av traumenarrativ og eksponering, samt flere andre mestringsteknikker for personer med posttraumatisk stresslidelse.

Ferdigheter
Deltaker kan bruke relevante metoder i CT-PTSD og utøve dette på en selvstendig måte. Deltaker kan formidle sin kunnskap til pasient om triggere og mestringsteknikker når traumeminner aktiveres, slik at man skaper trygghet og forståelse for metoden.

 Generell kompetanse:
Deltaker kan anvende sine kunnskaper og ferdigheter om CT-PTSD i behandling av posttraumatisk stresslidelse.

 

Godkjenning

Kurset søkes godkjent hos legeforeningen, psykologforeningen og sykepleierforbundet.

Dato:
5. juni 2025, 09:00 - 6. juni 2025, 15:30
Sted:

Christiania Qvartalet Møtesenter, Kvadraturen i Oslo (Grev Wedels plass 7)

Deltakeravgift:
Kr. 6000,-
Lunsj er inkludert
Påmeldingsfrist:
6. mai 2025

Program

Torsdag 5. juni 2025
09:00-09:50
Plan for seminaret, om PTSD og effektforskning på tiltaket
10:00-10:50
Introduksjon til CT-PTSD med kasusformulering og øvelse
11:00-12:00
Starten på terapien (normalisering, nøkkelkognisjoner)
12:00-13:00
Lunsj
13:00-13:50
Teknikker for å jobbe med depresjon og tankeundertrykking
14:00-14:50
Arbeid med triggere (Da vs Nå-diskriminering)
15:00-15:30
Ferdighetsøvelse
Fredag 6. juni 2025
09:00-09:50
Arbeid med traumeminner (styrt gjenopplevelse)
10:00-10:50
Arbeid med traumeminner forts. (narrativ skriving)
11:00-12:00
Ferdighetsøvelse med traumenarrativ
12:00-13:00
Lunsj
13:00-13:50
Åstedsbesøk og bruk av Google Street View i eksponering
14:00-14:50
Arbeid med skam, skyld, dissosiering
15:00-15:30
Arbeid med gjentagende mareritt og påtrengende forestillingsbilder

Foredragsholdere

Berge, Torkil Torkil Berge er psykolog ved Voksenpsykiatrisk avdeling Vinderen, Diakonhjemmet Sykehus. Han har skrevet selvhjelpsbøker og fagbøker om mestring av angst og depresjon, om forholdet mellom arbeid og psykisk helse og om helsepsykologiske tiltak ved somatisk sykdom.
Bjåstad, Jon Fauskanger Jon Fauskanger Bjåstad er psykologspesialist og har doktorgrad i klinisk psykologi. Han arbeider som forskningssjef for Klinikker for psykisk helsevern og TSB i Helse Stavanger og ved Institutt for militærpsykiatri og stressmestring (IMPS) i Forsvaret. Bjåstad er nestleder i NFKT og har ansvar for CT-PTSD i implementeringsprosjektet som NKVTS leder på kunnskapsbasert traumebehandlingstilbud til voksne.
Tilbake til topp