Denne utdanningen er særlig rettet mot deg som er lege og i spesialisering på fagområdet samt fysioterapeuter/manuellterapeuter som jobber innen dette fagområdet. På grunn av krav fra legeforeningen vil det arrangeres egne kull for leger og egne kull for fysioterapeuter/manuellterapeuter.
Flere av dine pasientgrupper kan ha nytte av kognitiv atferdsterapi. Det gjelder spesielt det store antall pasienter med mange og utbredte plager fra bevegelsesapparatet ledsaget av langvarige smerter, vedvarende utmattelse, søvnproblemer, angstsymptomer og depressive plager. Slike tilstander betegnes som sammensatte lidelser fordi pasientenes tilstand, situasjon og årsaksforhold er av sammensatt karakter. I utdanningen får du også opplæring i bruk av kognitiv atferdsterapi for pasienter med mer avgrensede sykdomstilstander og hvor pasientens forståelse er preget av bekymringstanker om og grubling rundt egen tilstand og situasjon.
Du lærer å gjøre en klinisk undersøkelse på en kognitiv og informasjonsformidlende måte ved bruk av metoden ”brief intervensjon”. Denne metoden kan du anvende ved alle typer plager fra bevegelsesapparatet hvor tilstanden skal behandles på enklest mulig måte. Gjennom undersøkelsen forklarer du hele tiden hva du finner og ikke finner, og hva dette betyr. Du anvender diagnostiske verktøy der symptomer, negativt stress, angst og depresjon kan avdekkes. Undersøkelsen gir i seg selv en mulighet til å avdekke spenninger i muskulatur gjennom psykomotoriske undersøkelsesteknikker. Slik kan du også få avklart hvor pasienten befinner seg på skalaen mellom somatisk objektiv sykdom og skade og rent subjektive plager uten organiske funn som kan forklare tilstanden. Gjennom den diagnostiske avklaringen får du et godt grunnlag for å introdusere kognitiv terapi for pasienter hvor ”brief intervention” ikke er tilstrekkelig.
Kognitiv atferdsterapi er den mest utbredde og best evaluerte psykologiske behandlingstilnærmingen ved somatisk sykdom og skade. Elementer er informasjon om sykdom og mestring av sykdom, tiltak for å styrke etterlevelse av medisinsk behandling og hjelp til forebygging av depresjon og angst.
Kognitiv atferdsterapi er den psykoterapeutiske tilnærmingen det er gjort mest systematisk forskning på. Det er tillitsskapende å vite at behandlingstilbudet du presenterer for pasienten har vært gjenstand for en bred og grundig evaluering.
Studier av effekten av utdanning i kognitiv terapi dokumenterer at den bidrar til bedre resultater for pasientene. Det er viktig med en kombinasjon av pedagogiske former, med forelesninger, modell-læring og ferdighetstrening, erfaringsutveksling og mulighet for refleksjon over egen klinisk praksis.
Videreutdanning i kognitiv atferdsterapi for fysikalsk medisin og rehabilitering
Innhold
Samling 1 (3 dager):
Innføring i grunnleggende kognitiv atferdsterapi m/ferdighetstrening
Samling 2 (2 dager):
Fysiske plager – Kognitivt fokus: Brief Intervention
Samling 3 (2 dager):
Fysiske plager – Kognitivt fokus: langvarige smerter og vedvarende utmattelse ved somatisk sykdom
Samling 4 (3 dager):
Fysiske plager – psykiske tilstander: depresjon m/ferdighetstrening
Samling 5 (3 dager):
Fysiske plager – psykiske tilstander: panikklidelse, agorafobi og spesifikke fobier. Atferdseksperimenter og eksponeringsterapi. Ferdighetstrening.
Samling 6 (3 dager):
Fysiske plager – psykiske tilstander: sosial angstlidelse; fenomenforståelse, atferdseksperimenter. Ferdighetstrening
Eksamen
Individuell tre -3- timers digital skriftlig eksamen. Personer med norsk som andrespråk og personer med lese- og skrivevansker kan søke om en -1- time utvidet eksamenstid. Dersom kandidaten har gyldig fravær (legeerklæring kreves), eller har strøket på eksamen, får man mulighet til å gå opp til ny eksamen. Eksamen blir arrangert påfølgende semester.
Godkjenning
Godkjent diplom fra NFKT krever dokumentert 90% fremmøte på forelesninger, 100% fremmøte på ferdighetstrening og veiledning samt bestått avsluttende skriftlig eksamen. Det er en forutsetning at søkerne jobber klinisk under utdanningen med pasienter innen fysikalsk medisin og rehabilitering. Alle arbeidskrav må være gjennomført og godkjent.
Norsk Manuellterapeutforening: godkjennes med 135 timer i forhold til spesialisttittel/opprettholdelse av denne.
Norsk Fysioterapiforbund: Forhåndsgodkjennes ikke. Kan telle som læringsaktivitet ved søknad om fornyet spesialistgodkjenning.