05.03.2018

Fordypningskursene er i gang

NFKTs nye konsept; Fordypningskurs, er nå i gang. Først ut var Neeta Parmar som holdt et kurs i kognitiv terapi ved lav selvfølelse for helsesøstrene som jobber med ungdom i Bærum kommune.

Vi tok en prat med Jeanette Slenes Nilsen som til daglig jobber som helsesøster på Dønski videregående skole, samt på helsestasjon for ungdom i Bærum. Som de fleste av helsesøstrene i Bærum, hadde hun allerede trinn 1 i bunn, noe som i følge Parmar er noe av tanken bak disse kursene.

Felles språk

Selv om helsesøstrene i en kommune er ett team, tilbringer de likevel hverdagen på forskjellige lokasjoner, og er mest på egen hånd i løpet av arbeidsdagen. Spiller det da noen rolle om de lærer de samme metodene og teoriene? – Ja, er Nilsens kontante svar. – Det er veldig bra at det er legges vekt på at alle har den samme kunnskapen. Vi har blant annet veiledning hver 14. dag, og så lenge vi alle kan de samme metodene og verktøyene så kan vi også snakke det samme språket både på disse veiledningene og i alle andre faglige sammenhenger. Det blir som en rød tråd i arbeidet vårt. Det er også nyttig å ha en metode i bunn som gjør at vi senere kan hekte på andre temaer, som vi her har gjort med selvfølelse.

Fordypningskurs

– Vi var på kurs to dager i september og hadde en oppfølgingsdag i november, forteller Nilsen. Kursformen med to dager kurs og så en oppfølgingsdag etter et par måneder, er da også ny i dette konseptet. Hvordan fungerte det? – Det var veldig nyttig. Vi er jo litt alene i hverdagen, men det å få mulighet til å komme sammen og dele erfaringer og diskutere bruk av lærdommen i praksis, etter å ha prøvd oss en stund, var god læring. Og når det gjelder hverdagen har hun følgende å si. – Det er jo hektiske arbeidsdager, og for oss er det kanskje ikke snakk om å sitte ned og få til en gjennomgående form for terapi. Det er mer snakk om å bruke forskjellige deler av metoden der det passer. Dette kurset har også gjort at jeg nok fokuserer mer enn tidligere på selvfølelse når jeg er i samtale med ungdommen. Dagens unge opplever mye press. De skal være gode faglig og privat, og ikke minst på sosiale medier. Jeg møter daglig ungdommer som mener at de ikke er gode nok. Det å jobbe med selvfølelsen deres er veldig viktig, og kan ofte settes i sammenheng med problemer som depresjon og angst. De trenger å få en forståelse av at de ikke er nødt til å være på topp på alle områder. Egentlig burde man begynt allerede når de er små barn, avslutter Nilsen som krysser fingrene for flere lignende temaspesifikke kurs i fremtiden.

Dette kurset i høst ble altså holdt for en lukket gruppe, men det kommer muligheter for alle senere. I januar har det startet opp en runde i Oslo, og i mars tar Neeta Parmar med seg kurset til Trondheim, før turen går til Stavanger i april. For mer informasjon og påmelding, se kognitiv.no.

Tilbake til topp