Kognitiv atferdsterapi for barn og ungdom
Mange barn og ungdommer opplever psykiske vansker, og trenger noen å snakke med. Det er spesielt viktig at det blir gjort noe med de forholdene i hverdagen som bidrar til å gjøre en deprimert eller engstelig, for eksempel når man er utsatt for mobbing på skolen. For å hente opp egne ressurser og krefter, og for å være en god støttespiller for seg selv, kan kognitiv atferdsterapi være nyttig både som behandling og som selvhjelp.
Når man opplever vanskeligheter i livet, er det viktig å kunne snakke til seg selv på en måte som åpner for bruk av ens egne krefter og for å motta støtte fra omgivelsene. Dette gjelder enten vi er barn eller voksne. Kognitiv atferdsterapi fremhever betydningen av denne indre samtalen. Spørsmålet er hvordan du kan gi deg selv bekreftelse, støtte, forståelse og trøst så vel som konstruktive råd om hva og hvem som kan være til hjelp for deg i en vanskelig situasjon.
I kognitiv atferdsterapi er handling en sentral del, der en er opptatt av hva du konkret kan gjøre her og nå for å få det bedre. Her er det viktig å bli bevisst på hvordan noen handlinger bidrar til at problemene opprettholdes, for eksempel dersom du unngår fryktede situasjoner eller isolerer deg fra andre.
I terapien legges det vekt på en systematisk innlæring og utprøving av ferdigheter. Disse ferdighetene kan være knyttet til områder som mestring av sosiale situasjoner, forståelse for og håndtering av vanskelige følelser, selvhevdelse og problemløsning.
I mange av de kognitiv atferdsterapeutiske programmene får foreldre og lærere trening i ferdigheter som de i sin tur benytter for å stimulere barnets vekst og utvikling.
Her finner du informasjon om barnas situasjon når foreldre har psykiske vansker, for eksempel når mor eller far er deprimert.
Nedenfor ser du filmer for barn og ungdom om psykisk helse, som foreldre også kan se sammen med barna.
Det finnes nettsider som gir informasjon om hvordan man som foreldre kan snakke med barna, og foreningen Voksne for barn har utgitt noen fine hefter. Et annet nettsted der barn og unge kan stille spørsmål om ting de lurer på og få svar fra psykolog, er Ung.no.
ung.no er det offentliges informasjonskanal for ungdom. Under finner du noen artikler fra denne nettsiden som er skrevet av psykolog Solfrid Raknes, noen av dem i samarbeid med psykolog Leif Edvard Ottesen Kennair.