Archive

God sommer fra NFKT!

Nå er juni praktisk talt over, og sommeren står for døren. Vi ønsker alle våre medlemmer, samarbeidspartnere og andre som bruker nettsidene våre, en riktig god sommer.

I ukene 28, 29 og 30, vil administrasjonen i hovedsak være stengt. For øvrig vil administrasjonen holde åpent gjennom sommeren, men bemanningen vil tidvis være redusert. Det kan dermed ta litt lengre tid enn normalt å få svar fra oss, enten det er på telefon eller e-post, men vi svarer på alle henvendelser så raskt det lar seg gjøre.

Riktig god sommer ønskes dere alle!

Les mer

Arne Repål – jubileumsgeneral og æresprismottaker

Et jubileum krever sitt, både i planlegging og gjennomføring. Da er det bra man har en mann som Arne Repål på laget.

Planleggingen til årets jubileumsfeiring, startet i fjor. Én av dem som har vært sentrale i planlegging og gjennomføring, fra første stund, er psykologspesialist, Arne Repål. Innenfor NFKT er han kjent som mangeårig redaktør for Tidsskrift for kognitiv atferdsterapi, i tillegg til som kursholder og foreleser, blant annet rundt temaet terapi på nett. Det siste året har han i tillegg hatt hendene fulle med jubileumsåret.

Velvillige bidragsytere

Han lot seg lett verve da det skulle velges en leder til komiteen for jubileumskonferansen, men der mener han at han ikke var den eneste som stilte velvillig opp. – Vi var opptatt av, fra start, at vi ville at programmet til konferansen skulle si noe om røttene våre, noe om status per i dag, og så skulle vi ta en titt i krystallkulen og se fremover. Da programmet var klart, var det mange talere og andre bidragsytere som skulle på plass, og også det falt på Repål. – Det som er fint er at alle jeg har spurt, som har hatt tid og anledning til å bidra, har sagt ja og stilt opp uten å få noe honorar for oppdraget, forklarer han. – Det har vært tydelig at folk har sett frem til å få bidra til feiringen av at det er 30 år siden foreningen ble stiftet.

Jubileumsbok i rute

I anledning jubileet har det vært naturlig å se både fremover og bakover, og få har så mye dokumentasjon rundt foreningens historie som Repål. Derfor var det også naturlig at det var nettopp han som ble sittende med oppgaven om å lage en jubileumsbok i forbindelse med feiringen. Det er han godt i gang med. – I skrivende stund er vi på det nærmeste i mål med teksten, forteller Repål, som også kan meddele at boken blir en blanding av tidligere skrevet og nyprodusert materiale. – I en del tilfeller har jeg tatt utgangspunkt i tekster som tidligere har vært publisert i Tidsskriftet. Også i boken er det mange ulike bidragsytere, påpeker han. Boken vil starte med en del som går på å se på røttene våre. Hva er status, hvordan har vi gått fra filosofi til terapi, og litt om utviklingen av faget, både internasjonalt, og i Norge. Del to vil omhandle fagutviklingen i regi av NFKT, og vil blant annet trekke frem de ulike utdanningsprogrammene, men også andre større prosjekter som Rask psykisk helsehjelp, Inspirasjonskonferansen og ulike skreddersydde utdanninger. I del tre har Repål konsentrert seg om fagartikler, også innenfor de ulike retningene, som ACT, metakognitiv terapi og så videre. I del fire er tanken å bli bedre kjent med menneskene bak fag og forening. – Her vil vi legge inn portrettintervjuer av for eksempel Torkil Berge, Egil Martinsen, Hans Nordahl og flere sentrale personer innenfor fag og styre. I del fem vil Repål heve blikket og se ut i verden, der turer og arrangementer som foreningen har vært involvert i, også utenfor landets grenser, vil stå i fokus. Etter det får vi en del der Repål har gravd seg ned i de ulike spaltene som har figurert i tidsskriftet, som metaforspalten, Solblogg, Brukerperspektiv og ulike gjestebloggere. Avslutningsvis vil boken også inneholde et helt nytt «Flaneri», når Ine Jareid tar et sylferskt skråblikk på foreningens feiring av seg selv i forbindelse med jubileet.

I innspurten

I disse dager er Repål helt på oppløpssiden skrivemessig, så til høsten går boken inn i produksjonsfasen. – Det er enda mye igjen å gjøre i form av språkvask, layout og sånne ting, men det er jo en jubileumsbok, så tanken er at den skal komme ut i jubileumsåret. Målet han sikter seg inn på er å få boken ut i slutten av november, med håp om at dette skal bli årets julegave til alle av foreningens medlemmer. At arbeidet med jubileumsboken har vært omfattende, det kan Repål bekrefte. – Det er veldig gøy å kikke i gamle arkiver og papirer. Og så liker jeg veldig godt å løfte frem folk som fortjener det, og det er jo en god anledning til det her, påpeker han.

Velfortjent ærespris til Repål

Og apropos å løfte frem de som fortjener det, så var Repål selv den som fikk lyskasteren rettet mot seg på Jubileumskonferansen den 14. juni. Da mottok han nemlig æresprisen fra NFKT for sin mangeårige innsats for foreningen generelt, og for tidsskriftet og jubileet spesielt. Vi takker for innsatsen og gratulerer Arne Repål med velfortjent pris.

 

Les mer

Tettpakket jubileumskonferanse

I år er det 30 år siden NFKT ble startet, og det må selvfølgelig feires på både den ene og den andre måten. 14. juni var det endelig tid for den store jubileumskonferansen.

Gjennom hele jubileumsåret har det kommet små drypp av feiring i form av gratis webinarer for medlemmene våre, men den 14. juni inntok foreningen storstua på Litteraturhuset i Oslo for å feire seg selv med en tettpakket jubileumskonferanse. Konferansen ble fulltegnet bare et par dager etter at den ble annonsert, så forventningen var høy.

Arbeidet med programmet har foregått over lang tid, og har hatt som mål å se både bakover til starten, fremover mot fremtiden, og ikke minst utover, på den store bredden innenfor faget vårt. Dagen og bidragsyterne ble holdt godt i tømmene av Klara Øverland.

Programmet startet, som seg hør og bør, med begynnelsen, da Tore Stiles og Hans Nordahl mimret tilbake til oppstarten av foreningen i 1994, før Kristin Martinsen tok oss med på en statusoppdatering når det gjelder kognitiv atferdsterapi i arbeidet med barn og unge i BUP. Før lunsj fikk vi også med oss Torkil Berge som snakket om sammenhengen mellom arbeid og psykisk helse i kognitiv atferdsterapi, og Marit Mørch Jacobsen som oppsummerte rundt erfaringene vi har gjort oss så langt når det gjelder Rask psykisk helsehjelp.

Etter lunsj fikk vi høre noen tanker om kognitiv atferdsterapi på fastlegekontoret fra, Jonas Carsten Jeppesen. Deretter ledet Arne Repål en paneldiskusjon om hvilke forutsetninger som må være på plass for at kognitiv atferdsterapi skal kunne implementeres på en god måte og bli en del av hvordan vi jobber med pasientene til daglig. Med seg i panelet hadde han fått Torkil Berge, Karina Egeland, Åshild Tellefsen Håland, Tine Jensen og Marit Mørch Jacobsen. Etter det fulgte en rundebordsamtale om forskjeller og likheter mellom KAT, ACT, skjematerapi og metakognitiv terapi, før Knut Stubben brakte inn det enormt viktige brukerperspektivet. Mot slutten av dagen så vi mot fremtiden. Først gjennom temaet som alltid tiltrekker seg mye interesse; kognitiv atferdsterapi på digitale plattformer, før vi avsluttet med å se på kognitiv atferdsterapi i et fremtidsperspektiv sammen med henholdsvis leder og nestleder i styret i NFKT; Annelise Fredriksen og Jon Fauskanger Bjåstad.

Glade ansikter og gode samtaler tyder på at programmet og anledningen ble tatt godt imot blant de rundt 150 deltakerne som var til stede på Litteraturhuset denne sommerdagen. Nå er jubileumskonferansen over, men vi fortsetter feiringen gjennom året. Flere gratis medlemswebinarer og en jubileumsbok er på trappene, så følg med!

 

Les mer

Jubileumsmiddag i NFKT, nøkternt og hyggelig

Med jubileum følger fest. Jubileumsfesten ble holdt i foreningens egne kurslokaler, og ble en kveld for minnebøkene.

Til jubileumsfesten var det sendt ut invitasjoner til administrasjonen, dagens styre, tidligere styreledere, medlemmer i foreningens ulike utvalg, samt bidragsyterne som hadde stilt gratis på jubileumskonferansen i Litteraturhuset tidligere samme dag.

Kurslokalene til NFKT var for anledningen ommøblert og pyntet til det ugjenkjennelige med hvite duker og blomster av engasjerte ansatte i administrasjonen. Temaene fra konferansen tidligere på dagen ble med inn i middagen, og både taler og samtaler bar preg av mimring og refleksjon rundt fag og forening. Arne Repål tok på seg rollen som konferansier for kvelden, og samtlige rundt bordet bidro med god stemning.

Jubileumsmiddagen kan på mange måter sies å oppsummere foreningen ved å beskrives som nøktern og hyggelig, med et godt samarbeid. Ansatte i administrasjonen hadde plukket markblomster og trommet sammen det de hadde av blomstervaser, dekketøy og lysestaker. Fancy restaurantmiddag var byttet ut med deilig cateringbuffet. Til gjengjeld ble vi premiert med en kveld med lave skuldre og rom til både å snakke med gamle kjente, og å knytte nye bekjentskaper.

Les mer
Tilbake til topp