4-dagers behandling for CFS/ME-pasienter
Foto: Aina Skoland
Psykiater Bjarte Stubhaug ved Klinikk for stressmedisin i Helse Vest, står i spissen for en fire-dagers gruppebehandling for pasienter med stressmedisinske helseplager, i hovedsak utmattelseslidelser og CFS/ME og utmattelseslidelser. Behandlingsopplegget viser lovende resultater som motbeviser myten om at pasienter med kronisk utmattelse og CFS/ME ikke kan behandles.
ME og andre utmattelsestilstander har de siste årene fått mye oppmerksomhet, ikke minst i media. Likevel er det få spesialiserte behandlingstilbud for denne pasientgruppen. – CFS/ME-pasientene har ofte et begrenset tilbud, forklarer Stubhaug og understreker samtidig at uten målrettet behandling, er prognosen for bedring av sykdommen dessverre dårlig. Ofte er pasientene syke i mange år. For unge pasienter er prognosen bedre, men også her kan mange miste viktige år av utdanning og arbeidsliv.
Fire-dagers gruppetilnærming
Behandlingstilbudet ved Klinikk for stressmedisin er basert på Stubhaugs doktorgradsarbeid om CFS/ME fra 2008. Programmet består av 6-8 ukers forberedelsesprogram etter initial evaluering, et 4-dagers intervensjonsprogram med psykoedukasjon, individuelle samtaler, gruppediskusjoner, fysisk aktivitet og mindfullness. Metoden er i hovedsak kognitivt orientert mestringsterapi, med elementer fra metakognitiv tradisjon og ACT, tilpasset pasienter med stressplager og utmattelse over tid. – Vi begynte med grupper på åtte deltakere og erfarte at gruppeformatet fungerte svært godt, sier Stubhaug. I dag gjennomføres rundt ti grupper i året, med 12–18 deltakere i hver gruppe. I tillegg får deltakerne tilbud om et seks måneders oppfølgingsprogram over to dager.
At gruppebehandlingen gjennomføres på fire intensive dager, er sentralt, mener Stubhaug. – Vi vet at det er andre behandlingstilbud rundt om i landet som bruker noen av de samme elementene i behandlingen som det vi gjør, men vi erfarer at nettopp fire-dagersformatet er viktig fordi det gir en større behandlingsintensitet og effekt, forteller Stubhaug
Gode forskningsresultater
I årene fra oppstarten i 2008 og til 2014, gjennomførte klinikken en åpen studie som viste lovende resultater for nettopp pasienter med utmattelse og CFS/ME. Dette er videreført til en forskningsstudie med dobbelt så mange pasienter gjennomført over en tiårsperiode. Denne er de nå i innspurten av. – En viktig motivasjon har vært å vise at pasienter med kronisk utmattelse kan bli bedre, og noen helt friske, forklarer Stubhaug. Den første studien ble publisert i en artikkel i Frontiers in Psychiatry (2018), og dokumenterer betydelig forbedring hos pasientgruppen, både umiddelbart og ett år etter behandling. Denne artikkelen kan du lese her. Den nå pågående studien er for tiden under forberedelse for publikasjon. Stubhaug kan bekrefte at funnene underbygger at terapiformatet har en robust og langvarig effekt, da intervensjonen blir gjentatt for mange pasienter og grupper over flere år.
Hvem får hjelp – og når?
Pasientene til klinikken kommer i hovedsak fra Helse Vest, med henvisninger fortrinnsvis fra fastlege og i noen tilfeller fra sykehus, særlig nevrologisk avdeling. Hoveddel av henvisninger gjelder utmattelse, men utbrenthet og overytelse, kombinert med smerter, søvnvansker og angst gir gjerne et sammensatt symptombilde. I tillegg sliter mange pasienter med traumer og stresslidelse etter alvorlig belastning. Tidligere mottok klinikken henvisninger og pasienter fra hele landet som da fikk refusjon for reise og opphold fra Pasientreiser. Nå er det bare pasienter fra Helse Vest som får refusjon. De fleste pasientene som kommer til Stressklinikken, har allerede forsøkt ulike andre behandlinger. – Det er sjelden at ME-pasientene kommer med en primær psykisk lidelse i bagasjen, men mange har prøvd mye for å bli bedre. Samtidig ser vi at flere nå henvises på et tidligere tidspunkt, særlig etter at long covid har gitt økt oppmerksomhet om utmattelsestilstander, forteller Stubhaug.
Videreføring og faglig utvikling
Med forskningsarbeidet nær fullført, fokuserer klinikken nå på vedlikehold, kvalitetssikring og eventuelle justeringer av metoden. – Vi er såpass fornøyde med opplegget at vi ser få grunner til store endringer, sier Stubhaug, som forventer at framtidige kollegaer og fagmiljøer likevel vil videreutvikle arbeidet på sine egne måter. Klinikken har i årene som har gått fått besøk av flere fagmiljøer fra inn- og utland, som har ønsket å se nærmere på måten de jobber på. For eksempel har en avdeling for funksjonelle lidelser i Århus, Danmark, brukt hele behandlingsprogrammet i sitt tilbud, med stor tilfredshet og gode resultater.