30.08.2024

KAT for barn og unge – ny nettside

Mye som har vært gjort og skrevet innenfor kognitiv atferdsterapi har hatt en voksen pasientgruppe i sikte. De senere årene har imidlertid NFKT hatt et stadig økende fokus på barn og unge. Nå har vi tatt grep for å la nettsiden vår gjenspeile denne satsningen.

Det har lenge vært et uttalt behov, og en tilhørende dialog, rundt mulighetene for i sterkere grad å representere barn og unge-feltet også i foreningens kommunikasjon. Sentral i denne diskusjonen har vært gruppen av studieledere for undervisningen på KAT barn og unge-feltet med Annelise Fredriksen som studieleder i Tromsø, Jo Magne Ingul og Kari Walmsness i Trondheim, Klara Øverland i Bergen, og Barbro Fedøy som tidligere var det i Oslo. For et par år siden, gjorde de dialog om til handling.

To års arbeid

– Vi startet med et heldagsmøte der vi snakket om hva en sånn side skulle inneholde. Hva savnet vi, og hva kunne være nyttig for andre å ha, forteller Barbro Fedøy som til daglig jobber på BUP Follo. Etter møtet brettet de opp ermene og satte i gang. Det er ikke lite jobb gruppen har lagt ned de siste to årene. – Det har vært to intense år med utveksling av ideer, samproduksjon og innhenting av ressurser utenfra. Vi hadde opprinnelig håpet å bli ferdig i tide til Midnattsolkonferansen i 2023, men valgte å heller bruke mer tid for å gjøre det ordentlig.

Lett tilgjengelig språk

Ordentlig har det blitt. Etter utallige dugnadstimer kunne endelig den nye siden publiseres på kognitiv.no nå i august, og Fedøy er godt fornøyd med resultatet. – Målgruppen for siden er barn og unge selv, foresatte og terapeuter. Hovedtyngden av materialet er rettet mot behandlere og andre som jobber med å hjelpe barn og unge som strever. Andre tekster er beregnet direkte for foresatte eller for ungdom. Vi har uansett hele veien vært opptatt av at språket i teksten som ligger ute også skal være lett tilgjengelig for foreldre og andre ikke-fagpersonell, og har involvert både voksne og ungdommer som testlesere underveis.

Konkret informasjon og håp

På siden finner man fakta om de mest vanlige psykiske lidelsene og en god del selvhjelpsmateriale til foresatte og ungdommer. Det er også terapimateriale til behandlere og lenker til relevante nettsider og andre kvalitetssjekkede ressurser. – Jeg håper at foresatte og ungdommer skal kunne finne informasjon der som hjelper dem til å ta kloke avgjørelser, men vel så viktig tror jeg det er at man kan se at det finnes hjelp å få. Håp er viktig når man har et barn som strever med for eksempel angst. I det hele tatt tror jeg at det har blitt en side som er veldig konkret. Det vet jeg er noe som har blitt savnet av behandlere på feltet.

Dynamisk innhold

Nå er siden oppe og publisert og du kan besøke den blant annet her, men den er langt fra en statisk enhet. – Vi håper den vil bli godt brukt og at folk vil engasjere seg og gi oss tilbakemelding på innholdet, forklarer Fedøy. Selv håper hun siden vil fortsette å utvikle seg, og hun ser for seg at den i fremtiden kanskje også kan få bære mer visuelt preg av at den retter seg mot barn- og ungefeltet.

Vi i NFKT takker for den fantastiske jobben som er lagt ned for å lage denne nettsiden, både av gruppen som har ledet prosessen, og av eksterne ressurser som har bidratt med arbeidet underveis.

Tilbake til topp