29.11.2024

Covideo-studien – forskning på behandling av sosial angst hos ungdom

Sosial angstlidelse er en av de vanligste psykiske lidelsene blant ungdom, og kognitiv atferdsterapi (KAT) er en av de mest effektive behandlingsmetodene. Men hvordan fungerer denne terapien når den tilbys digitalt, gjennom videomøter, sammenlignet med tradisjonell terapi på kontoret? Dette er hovedspørsmålet i Covideo-studien.

Covideo er en ny og spennende forskningsstudie som skal undersøke effekten av videobasert terapi for ungdom med sosial angst. Nå søker forskergruppen bak studien, ledet av barne- og ungdomspsykiater Einar Heiervang og hans kollega Jo Magne Ingul, terapeuter som kan tenke seg å delta i studien.

Behov for kunnskap

Covideo-studien har som mål å evaluere hvordan kognitiv atferdsterapi (KAT) for ungdom med sosial angstlidelse fungerer når behandlingen gjennomføres på skjerm (videoterapi) sammenlignet med den tradisjonelle kontorbaserte terapien. – Gjennom pandemien ble vi nødt til å utforske behandling gjennom videomøter, og i etterkant uttalte flere terapeuter at de opplevde at det kunne være en vel så god måte å utføre terapi på. Derfor så vi et behov for en studie med mål om å forstå om det gir like gode resultater som tradisjonell ansikt-til-ansikt-behandling, sier Einar Heiervang, barne- og ungdomspsykiater ved Sykehuset Innlandet, og prosjektleder for Covideo-studien.

Målgruppen for studien er ungdom mellom 13 og 18 år med sosial angstlidelse, og ungdommene rekrutteres fra både BUP og fra førstelinjetjenesten i kommunene. Etter at de første forberedelsene til studien startet i 2020, er det nå klart for inklusjon av både terapeuter og ungdom til hovedstudien som nå er i startgropen.

Grundig opplæring

Terapeutene som deltar i studien vil få grundig opplæring, forklarer Heiervang. David Clark og Eleanor Leigh fra University of Oxford, som begge er medlemmer av prosjektgruppen, vil gi opplæring i den spesialiserte versjonen av Clark og Wells’ modell for KAT som er tilpasset ungdom. – Det er ikke krav om at terapeutene skal ha utdanning i kognitiv terapi fra før, og det er heller ikke et krav om spesifikk utdanning for å delta, forklarer Heiervang. Opplæringen består først av digital undervisning, før terapeutene får et todagers kurs som fokuserer på manualen og behandlingssystemene. Deretter skal de gjennomføre pilotterapi med gruppeveiledning, både via video og gjennom fysisk besøk på kontoret, før de kan bli inkludert i selve studien.

Intensiv behandling

Behandlingen som inngår i Covideo-studien består av 14 ukentlige terapitimer, hver på 90 minutter. De 200 ungdommene som Heiervang håper å rekruttere til studien, vil bli tilfeldig fordelt på videobehandling og besøk på kontoret til terapeuten. – Vi har fått gode tilbakemeldinger fra terapeutene som har deltatt i pilotstudien. Mange rapporterer at ungdommene har gjort betydelig fremgang. Et viktig moment i KAT er atferdseksperimentene, som ofte gir ungdommene «aha-opplevelser» der de ser at de negative tankene de har om seg selv, ikke nødvendigvis er riktige, sier Heiervang. Dette er særlig viktig for ungdom med sosial angst, da dette er den av angstlidelsene som gjerne krever mest intensiv innsats på behandlingen. Det er grunnen til at behandlingen i studien er satt opp med et såpass stort omfang, selv om tidlige tilbakemeldinger viser at mange ungdommer gjør god fremgang tidlig i behandlingen.

Rekrutterer fra hele landet

Studien finansieres av Sykehuset Innlandet og Helse Øst, og har også fått en nasjonal tildeling fra Klinbeforsk og er forventet å ta to til tre år. Nå ønsker Heiervang å rekruttere terapeuter fra hele landet til å være med i studien. Terapeutene som blir med i studien får gratis opplæring i en godt dokumentert metode for behandling av sosial angstlidelse for ungdom, samt dekning av reiseutgifter og opplæringskostnader. I tillegg får deltakerne faglig påfyll gjennom samlinger to ganger årlig, samt ukentlig gruppeveiledning fra Jo Magne Ingul og Henrik Nordahl. – Dette er en unik mulighet for terapeuter til å videreutvikle sine ferdigheter, få erfaring med en velprøvd behandlingsmetode og bidra til viktig forskning, sier Heiervang.

Vil du være med?

Er du terapeut og har lyst til å være med på en banebrytende studie som kan bidra til bedre behandling for ungdom med sosial angstlidelse? Ta kontakt med Einar Heiervang, Jo Magne Ingul eller Jon Fauskanger Bjåstad for mer informasjon om hvordan du kan delta i Covideo-studien. Forskningsgruppen starter nå opp med å inkludere ungdommer i hovedstudien, men har plass til flere klinikere som kan tenke seg å delta i denne spennende forskningen.

 

 

Kontaktinfo:

Einar Heiervang, einarheiervang@gmail.com

Jo Magne Ingul, jo.m.ingul@ntnu.no

Jon Fauskanger Bjåstad, bjaastad@gmail.com

Tilbake til topp