
Hvordan støtte en som har irritabel tarmsyndrom (IBS)?
Som pårørende har du en viktig rolle. Du kan bistå på mange måter. Noen vil ønske å involvere sine pårørende så mye som mulig, mens andre kan ha vanskelig for å snakke om plagene sine med andre, selv de aller nærmeste.
Det er ikke alltid så lett å snakke med andre om plager fra mage-tarm. Noen blir flaue og kan sågar føle skam over plagene. Det gjør belastningen ved disse lidelsene enda tyngre. Ved å tørre å snakke om det gir du «skammen beskjed om å ligge unna».
Nyttig lesning for pårørende
Det er laget en omfattende arbeidsbok for pasienter i individuell behandling som kan være nyttig lesning også for deg som pårørende. Tiltakene du kan lese om i denne boken, er rettet mot endring av tenkemåter og handlinger som kan bidra til å holde plagene ved like. Målet er å snu onde sirkler til gode sirkler.
Vi anbefaler at du leser i arbeidsboken, både for å få kunnskap og for å sette deg inn i de ulike øvelsene som vi foreslår at man trener på fra uke til uke. Vis gjerne interesse, og spør hva du konkret kan gjøre for å hjelpe.
Hjelp til pårørende
Samliv med sykdom krever evner til omstilling, både hos den syke og hos de den syke har rundt seg. Sykdom, enten det er psykiske eller kroppslige plager, innebærer ofte store endringer i roller og funksjon. Praktiske gjøremål og oppgaver i hverdagen må kanskje fordeles på en annen måte. Aller vanskeligst er ofte de følelsesmessige konsekvensene. Som pårørende, enten det er som partner, foreldre eller barn, har du behov for kunnskap og råd om hva som kan være til hjelp, og hvordan du selv kan bistå. Kanskje ønsker du også innspill til hvordan du kan ta vare på deg selv i en krevende situasjon.
Behovene til pårørende er ofte de samme, uavhengig av hvilken sykdom det er snakk om. Her finner du kunnskap og råd bygget på andre pårørendes erfaringer (lenke til pårørende-siden vår)