For pårørende
Noe av det vanskeligste ved å være pårørende til en person med psykiske eller fysiske helseproblemer er å se at en du står nær, ikke har det bra. Som pårørende kan man selv ha behov for støtte. Man trenger god informasjon om og innspill til hva man kan gjøre for å bistå den som er syk, samtidig som man tar vare på seg selv.
Psykisk helse for barn og unge
Førstehjelp for foresatte
Foreldre har det vanskelig når et barn strever med engstelighet eller med tristhet. Da er det godt om du kan hjelpe barnet ditt til å håndtere engstelsen bedre og til å være mindre trist. Her finner du noen veiledende råd til foreldre og omsorgspersoner
Barn av foreldre med psykiske lidelser
Mange barn i Norge har foreldre med psykiske lidelser eller rusproblemer. Kanskje er du en av dem? Husk at dette ikke er din feil, og du er ikke alene.
Foreldrene dine er kanskje ikke alltid like glade eller tålmodige. Noen ganger kan de bli sinte eller triste uten grunn. Det er sykdommen som gjør dette, ikke du.
Lidelser hos barn og unge
Pårørendes rettigheter
Pårørende er en viktig ressurs i behandlingen av personer med alvorlig sykdom, psykiske lidelser og ruslidelser. Jo sykere pasienten er, desto viktigere er det at pårørende involveres, og desto sterkere rettigheter har pårørende. Som pårørende har du rett til generell veiledning og informasjon når du henvender deg til helse- og omsorgstjenesten.
Pasienten eller brukeren bestemmer selv hvem som er personens nærmeste pårørende, og han eller hun kan utpeke flere nærmeste pårørende dersom det er hensiktsmessig. Som nærmeste pårørende har du rett til informasjon om behandlingen i den grad pasienten gir tillatelse (samtykke) til det.
Selv om helsepersonell har taushetsplikt om pasientens sykdom og andre personlige forhold, har de lov til å snakke med deg som pårørende. De bryter ikke taushetsplikten ved å lytte til deg eller ved å snakke med deg om opplysninger du er kjent med fra før. Når du kjenner diagnosen til pasienten, kan helsepersonellet, uten å bryte taushetsplikten, snakke generelt om årsaker til tilstanden, symptomer, vanlig behandling og prognose.
Jo mindre pasienten er i stand til å ivareta seg selv, desto flere rettigheter har du som pårørende. Dine rettigheter gjelder både i spesialisthelsetjenesten og i den kommunale helse- og omsorgstjenesten.
Helse Norge
På helsenorge.no får du informasjon om dine rettigheter som pårørende, og om muligheter for omsorgsstønad og avlastningstilbud.
Helsedirektoratet
Helsedirektoratet har utgitt et informasjonshefte om rettigheter for pårørende ved psykiske lidelser og rusmiddelproblemer.
Pasient- og brukerombudet
Pasient- og brukerombudet hjelper både pasienter og pårørende med råd, veiledning og bistand i møte med helsetjenesten. All hjelp er gratis, og ombudet har taushetsplikt.
Tilbud til pårørende
Det finnes en rekke tilbud til pårørende til personer med ulike lidelser. Her kan du få informasjon om diagnoser og hva som er til hjelp, og ved behov også råd om hvordan du kan bistå.
Sykdom hos en vi er glad i, er krevende, både følelsesmessig, sosialt og praktisk. Ved å få kunnskap om normale reaksjoner og vanlige belastninger hos pårørende kan du gjenkjenne negative følelser og kanskje forebygge at de vokser, og dermed forhindre at belastningene blir uhåndterlige.
Nasjonale tilbud
Her finner du en oversikt over nasjonale tilbud for pårørende, med særlig vekt på psykiske lidelser og rusmiddellidelse.
Pårørendesenteret
Pårørendesenteret et senter for alle pårørende og fagpersonene som møter dem – uavhengig av diagnose eller relasjon. Målet er å øke livskvaliteten for pårørende. Nettsidene har blant annet mye godt faglig materiell for foreldre. Du tilbys et digitalt mestringskurs for voksne pårørende som står nær noen som er fysisk eller psykisk syk, som har en funksjonsnedsettelse eller et rusmiddelproblem. Her får du blant annet informasjon om belastninger og vanlige reaksjoner hos pårørende, og hvordan problemer kan forebygges.
Du tilbys også en pårørendelinje der du kan ringe eller chatte for å få veiledning. Alle veilederne har helse- og sosialfaglig utdanning og taushetsplikt.
Ungepårørende.no har informasjon rettet mot barn og unge tilpasset alderen 7–12 og 13–18 år.
Landsforeningen for pårørende innen psykisk helse (LPP)
LPP er en støttespiller og et nettverk for pårørende til personer med psykiske lidelser. Foreningen arbeider for å vise at pårørende er en ressurs og en del av løsningen for den som er syk, og at pårørendes erfaringer skal bli tatt på alvor av helsevesenet og kommunene.Organisasjonen er en pådriver for å styrke tilbudet i det psykiske helsevernet, blant annet gjennom bedre kommunikasjon mellom brukere, pårørende, behandlere og myndigheter. Den er også en møteplass for personer som har erfart og forstår at det er tungt alltid å være den stødige klippen. Du møter personer som kan hjelpe deg med råd og veiledning, eller bare lytte hvis du trenger noen å prate med. Det er lokallag i alle fylker.
PIO-senteret
Et støttesenter for pårørende som blant annet driver en nasjonal rådgivningstelefon bemannet av fagpersoner med pårørendeerfaring. Du tilbys råd og veiledning, enten du er forelder, barn, søsken, kjæreste, ektefelle eller bare en god kollega eller nabo.
Mental helse
En egen nettside med gode råd til deg som er pårørende. De tilbyr også veiledning via chat eller telefon.
SPISFO OG ROS
Tilbyr veiledning og støtte for de som trenger noen å snakke med om spiseforstyrrelser.
ADHD Norge
ADHD Norge har mange ulike tilbud for pårørende, blant annet et stort apparat med frivillige likepersoner som kan veilede og støtte.
LEVE
Landsforeningen for etterlatte ved selvmord. Foreningens formål er å støtte etterlatte og berørte ved selvmord, og å bidra til å forebygge selvmord gjennom åpenhet, opplysningsvirksomhet og politisk arbeid.
Helsebiblioteket og Psykisk helse
Hos disse finner du mye faglig oppdatert informasjon om psykiske lidelser og behandling
Ivaretakelse av foreldre og barn
Alvorlig sykdom og psykisk lidelse i familien påvirker alltid barn og unge, enten det gjelder foreldre, søsken eller andre nære. Barn og unge må inkluderes tidlig når en de står nær, blir alvorlig syk. Barn skånes ikke ved å bli holdt utenfor. Det finnes en rekke instanser som gir råd om hvordan barn kan ivaretas når det er sykdom i familien, og det er hjelp og støtte å få.
Tilbud til foreldre og barn i de offentlige hjelpetjenestene
Ved sykdom i familien kan foreldre og deres barn trenge hjelp fra en rekke instanser. Her er en oversikt over tilbud til foreldre og barn i de offentlige tjenestene og i frivillige organisasjoner.
Helsestasjonen
Skal fremme helse og trivsel, og forebygge sykdom og skade blant barn. Den tilbyr rådgivning for foreldre og foretar helseundersøkelser av barn mellom 0 og 6 år. Jordmor gir helsefaglig veiledning og oppfølging, og forbereder til fødselen og barnet som kommer.
Skolehelsetjenesten og helsestasjon for ungdom
Er en lovpålagt tjeneste. Målet er å fremme god helse og trivsel, og forebygge sykdom og skade, blant barn og ungdom. Familiens hus, som finnes i rundt halvparten av landets kommuner, tilbyr hjelp til familier og barn. Familiehjelpa er et godt tilbud som finnes i noen kommuner.
Sosialtjenesten (Nav)
Nav har, i tillegg til økonomisk veiledning og ytelser, ansvar for det ufødte liv og tiltak for gravide som misbruker rusmidler.
Barneverntjenesten
Jobber etter lov om barneverntjenester, som omfatter barn og unge i
alderen 0–23 år. Formålet er å sikre at barn og unge som lever under forhold som kan skade deres helse eller utvikling, får hjelp, omsorg og trygge oppvekstsvilkår. Tiltakene kan være råd og veiledning, støttekontakt, besøkshjem, ansvarsgrupper, økonomisk bistand, oppfølging av uteteam, fosterhjem eller institusjonsplass. Barnevernvakten kan kontaktes hele døgnet.
Psykisk helsevern for barn og unge
Et tilbud til barn og unge i alderen 0–18 år og deres familie. Det kan være flere grunner til å ta kontakt, for eksempel ved en konflikt i familien som synes fastlåst, eller der barn og unge har problemer i barnehage og skole eller sliter med sosiale, følelsesmessige eller psykiske problemer. Tilbudet gjelder ikke minst sårbare gravide og småbarnsfamilier.
Pedagogisk-psykologisk tjeneste
Dette er kommunens rådgivende og sakkyndige instans i spørsmål om barn og unge i en vanskelig opplærings- eller oppvekstsituasjon. Arbeidsoppgavene er utredning av behov for spesialundervisning og veiledning til barnehage, skole og foreldre. Både foreldre, barnehage og skole kan ta kontakt, de to sistnevnte med samtykke fra foreldre.
Utekontakten
Arbeider forebyggende blant barn og unge, med oppsøkende arbeid som metode, særlig for ungdom som ikke, eller i liten grad, nås av andre deler av hjelpeapparatet.
Familievernkontor
Er et tilbud til personer med samlivsproblemer. Både enkeltpersoner, par og familier kan ta kontakt. Barn og unge kan også bruke familievernet. Tilbudet er gratis, og det er ikke nødvendig med henvisning. De fleste kommer for rådgivning og samtaler om hverdagsproblemer og når det er konflikter eller kriser i familien. Familievernet utfører lovpålagt mekling ved samlivsbrudd og hjelp til å bedre foreldresamarbeidet for ekspartnere eller foreldre med felles barn som aldri har bodd sammen. Det gis dessuten gode kurstilbud.
Blå Kors
Blå Kors driver Barnas stasjon, et gratis tilbud for familier med barn under åtte år der far eller mor har rusmiddelproblemer eller psykiske helseproblemer. Tiltaket er også for gravide. På stasjonen kan man få middager, støttesamtaler og ferie- og fritidstilbud. Blå Kors kompasset er et gratis tilbud som inkluderer terapi både for enkeltpersoner og familier.
Kirkens Bymisjon
Kirkens Bymisjon driver blant annet Ventilene, for unge pårørende, rettet mot barn og unge mellom 6 og 23 år, og Robust, som er et samtaletilbud til barn, unge og familier. Familier kan også få hjelp av fastlege, sosiallærer eller rådgiver på skolen, psykisk helsearbeider eller psykolog i kommunen eller bydelen, og lavterskeltilbud som Rask psykisk helsehjelp.
Tilbud til foreldre og barn fra frivillige organisasjoner
Her er informasjon om frivillige organisasjoner som kan gi god informasjon og støtte for å ivareta barn når det er sykdom i familien.
Røde Kors
De tilbyr leksehjelp, samtaler, støtte og hjelp for barn og ungdom. Kors på halsen er et gratis og anonymt samtaletilbud der barn og unge kan snakke om det de har på hjertet.
BARK (Barnas Røde Kors) er et gratis aktivitetstilbud for barn med vekt på god lek, samarbeid og mestring.
Kreftforeningen
Kreftforeningen tilbyr informasjon, råd og veiledning, og de arrangerer turer og gruppetilbud for familier, barn og unge.
Det er også en rekke tilbud i foreningene for ulike typer av kreft, for eksempel Brystkreftforeningen..
Norske Kvinners Sanitetsforening
En ideell organisasjon som flere steder i landet har et veiledningssenter for pårørende.
Fransiskushjelpen
Er en stiftelse tilknyttet den katolske kirke, som bistår familier ved kreft eller annen alvorlig sykdom. Stikkord er opprettholdelse av barns rutiner, leksehjelp og barnepass, matlaging og aktiviteter med barna
Home-start Familiekontakten
Er et støtteprogram for familier med minst ett barn under skolealder, med hjelp 2–4 timer i uken.
Landsforeningen 1001-dager
Mental helse under graviditet og etter fødsel, har informasjon om depresjon i barseltiden. De har også direkte kontakt med foreldre og arrangerer kurs blant annet for helsepersonell.
Barn av rusmisbrukere – BAR
Er en bruker- og interesseorganisasjon for barn i alle aldre som opplever foreldres rusmiddelbruk som en belastning. BAR tilbyr alt fra anonym chat til kurs og foredrag.
BarnsBeste
Er et nasjonalt kompetansenettverk for innsamling, systematisering og formidling av kunnskap om barn som har foreldre med somatiske, psykiske og/eller rusmiddelrelaterte lidelser.