16.12.2016

Glade maur gir glade barn

Solfrid Raknes

Solfrid Raknes er gru?nderen bak Psykologisk førstehjelp, og appen Glade maur.

Konseptet Psykologisk førstehjelp med sine røde og grønne tanker er kjent og kjært for mange av NFKT sine medlemmer. Damen bak, psykolog Solfrid Raknes, ser likevel ingen grunn til å hvile på sine laurbær.

 – Det begynte med at jeg ble spurt om å lage et verktøy for ungdommer som skulle forberede seg mentalt før de reiste ut som utvekslingsstudenter. Da skapte jeg hjelpehånda som fikk gode tilbakemeldinger fra elever i videregående skole, og det oppmuntret meg til å gå videre og lage et helhetlig opplegg som kunne spres bredt ut.

Det var en lang prosess med mange dyktige fagfolk involvert, men i 2010 kunne vi endelig rulle ut psykologisk førstehjelpsskrinet gjennom Gyldendal. Det har blitt laget en versjon for barn, og en for ungdom, og siden lanseringen har skrinene blitt tatt i bruk i skoler, og hos andre fagpersoner som arbeider med barn og unge.

«Det er aldri for tidlig å lære å snakke vennlig og støttende til seg selv.»

GRØNNE TANKER – GLADE BARN

Raknes er opptatt av at det aldri er for tidlig å lære å snakke vennlig og støttende til seg selv, så hun gikk videre etter å ha lansert Psykologisk førstehjelp.
– Fra man er ganske liten kan man snakke seg selv både opp, ned og til siden, så i 2014 lanserte vi konseptet Grønne tanker – glade barn, for å begynne en bevisstgjøring av disse prosessene hos barnehagebarn, og i barnehager og helse- og støttetjenestene rundt disse små barna.

GLADE MAUR

Raknes, som for tiden bor i USA i forbindelse med ferdigstillingen av sin PhD med arbeidstittel ««Tidlig intervensjon og lav terskel: Å nå ut med hjelpetiltak til engstelige unge», gir seg ikke der. – Med appen Glade maur, som vi lanserte tidligere i år, ønsker vi å treffe barn og unge på tvers av digitale skiller.

«Målet er å utvikle relasjoner og kunnskap hos barna som bruker det, i samspill med foreldrene eller andre voksne som bryr seg.»

Den er tilgjengelig på alle plattformer, og så langt på 5 språk som for eksempel samisk og arabisk i tillegg til norsk. Den første uken ble appen lastet ned 2000 ganger, og jeg har fått tilbakemeldinger om at den brukes av barn i flyktningleire i Syria og Libya. Spillet bygger videre på konseptet med de røde og grønne tankene, og har som mål å utvikle relasjoner og kunnskap hos barna som bruker det, i samspill med foreldrene eller andre voksne som bryr seg, avslutter Raknes engasjert.

Denne artikkelen er hentet fra nyhetsbrevet Kognitiv, nr. 4 2016.

Tilbake til topp