Praktisk informasjon om utdanningene

Kognitiv atferdsterapi er en ettertraktet terapiform med dokumentert nytteverdi, men det er også utfordrende tilnærming. Som terapeut skal du ikke bare lære metodene selv, men kunne dem så godt at du kan lære dem videre til pasientene. De skal jo benytte dem i sin egen hverdag, også etter at behandlingssamarbeidet mellom dere er avsluttet. De skal bli sin egen terapeut. Vår erfaring gjennom år med opplæring av terapeuter, er at trening på grunnferdighetene er av stor betydning for forsvarlig bruk av kognitiv atferdsterapi. I våre utdanningsprogrammer legger vi vekt på trening i disse terapeutiske ferdighetene.

Kognitiv atferdsterapi er et samarbeid mellom pasienten og deg som terapeut, hovedsakelig rettet inn mot hvordan problemene fremtrer i pasientens hverdag her og nå. I utdanningen lærer du hvordan dere tidlig kan utvikle en felles forståelse av hvilke mål dere arbeider mot og hvilke virkemidler dere vil benytte. Målet er først og fremst hjelp til selvhjelp, der pasienten lærer å bli sin egen terapeut.

Gjennom våre utdanninger vil du utvikle kompetanse som terapeut på flere områder. Grunnlaget er ferdighet i empati, alliansebygging og fagetisk refleksjon. Du lærer å gi samtalene struktur, konsistens og retning. Du får trening i spesifikke teknikker for håndtering av ulike former for psykiske lidelser og livsbelastninger så vel som mestring av somatisk sykdom, smerter og søvnproblemer. I løpet av utdanningen får du økt kompetanse og trygghet i å møte problemer som oppstår underveis. Du lærer å tilpasse tiltakene på en faglig god og fleksibel måte til den enkelte pasients situasjon.

Studier av effekten av utdanning i kognitiv atferdsterapi dokumenterer at utdanningen bidrar til bedre resultater for pasientene. Det er viktig med en kombinasjon av pedagogiske former, med forelesninger, modell-læring og ferdighetstrening, erfaringsutveksling og mulighet for refleksjon over egen klinisk praksis.

Ofte stilte spørsmål

Trygghet og kompetanse som kognitiv atferdsterapeut

Psykiske lidelser er et omfattende samfunnsproblem. Det er viktig med gode hjelpetilbud som er bygget på en profesjonell utdanning. Vi tilbyr videreutdanning og møteplasser for helsepersonell.