Arne Repål leder NFKTs tidsskrift
Arne Repål har vært redaktør for NFKT sitt tidsskrift siden 2004. Men han har ikke tvunnet tommeltotter mellom utgivelser. Nå leder han tidsskriftet inn i en ny æra.
Arne Repål er utdannet psykolog og har blant annet jobbet som fagdirektør ved tidligere Psykiatrien i Vestfold HF. Nå er han spesialrådgiver ved Sykehuset i Vestfold HF, ved siden av egen praksis og frilansjobbing som formidler. Han har så langt skrevet eller vært medforfatter til syv bøker, oversatt én, og holder nå på med den åttende. – Ellers driver jeg med undervisning og veiledning, og holder foredrag. Og så tidsskriftet.
Akkurat tidsskriftet har han nå vært redaktør for i 13 samfulle år, samtidig som han også har skrevet mange av sakene. – På den tiden har mye endret seg. Både foreningen og medlemsmassen har blitt mye større og mer mangfoldig og sammensatt påpeker Repål. – Jeg har likevel vært bevisst hele veien på at tidsskriftet skal favne mer enn bare de tekniske sidene ved kognitiv terapi. Vi skal dekke fag og forskning, ja, men også humanisme, filosofi og kultur. Jeg har også villet vise den kognitive modellen brukt i andre sammenhenger enn den tradisjonelle ansikt-til-ansikt behandlingen, så som veiledet selvhjelp, terapi via internett, og apper; som for eksempel Glade maur. I tillegg er jeg opptatt av metoder som kan bidra til at folk får det bedre, til å mestre livet, uten at man nødvendigvis må ha en diagnose for å få hjelp. En annen ting som har vært viktig for den blide bergenseren har vært å holde bena på bakken. – Tidsskriftet skal ikke fungere som et organ til forherligelse verken av terapiformen eller foreningen. Vi skal hele tiden ha et kritisk blikk på oss selv og følge all relevant forskning, ikke bare den som forteller oss hvor bra vi er.
Akkurat dette behovet for ikke å sette to streker under svaret stemmer godt overens med grunnen til hvorfor Repål ble psykolog i første omgang. – Jeg drømte egentlig om å bli svakstrømelektriker, men etter litt betenkning kom jeg fram til å at jeg ville jobbe med noe der det ikke fantes en fasit. Da sto valget mellom psykologi og litteratur, ler han.
Som tidligere informert har NFKT lenge vurdert å gjøre noen endringer i konseptet rundt måten vi kommuniserer på, og blant annet av økonomiske grunner har foreningen nå valgt å gjøre både nyhetsbrevet og tidsskriftet digitalt. – Nå er vi i en prosess for å finne ut hva vi vil gjøre framover, og hvordan. Vi vet at vi fortsatt vil ha den typen artikler vi har hatt i tidsskriftet, og vi vet at vi fortsatt vil ha de samme prioriteringene og den samme selvstendigheten i forholdet til NFKT. Det vi ikke har helt klart for oss enda, er det konkrete formatet og plattformen, det er fortsatt i støpeskjeen. Målet er uansett å komme ut på andre siden av denne prosessen med enda bedre kommunikasjon til glede for våre medlemmer og fagmiljøet. Vi håper at det skal bli minst like attraktivt i framtiden å både lese, og å bidra skriftlig, til tidsskriftet, avslutter den travle mannen før han løpet videre til neste møte.