Digital fredagslunsj: Et levende møtepunkt for fag og folk
Siden pandemien har NFKT invitert medlemmene til digital fredagslunsj, en virtuell samling ledet av psykologspesialist og redaktør Arne Repål. Her har han en uformell lunsjsamtale med en fagperson, men samtalene kan strekke seg langt utenfor kognitiv terapi.
Det var under pandemien, da alle medlemmene våre satt isolert på hvert sitt hjemmekontor, at ideen om en felles digital lunsjsamling oppsto hos NFKT. Arne Repål, psykologspesialist og redaktør for foreningens tidsskrift, svarte raskt ja til å påta seg ansvaret for disse månedlige samlingene. – Det var litt uklart i starten hva formatet skulle være, forteller Repål. – Men vi fant ganske snart ut at en uformell samtale fungerte best. Etter hvert som landet åpnet opp igjen, viste det seg at både innholdet og formen på fredagslunsjene var godt mottatt, og det ble besluttet å fortsette. I dag arrangeres det om lag ti fredagslunsjer i året, bare avbrutt av jul og sommerferie.
Uformell fagprat
Konseptet er enkelt: Den siste fredagen i måneden logger tilhørerne på fra klokken 11.30 til 12.00, gjerne med en matpakke eller kaffekopp. Repål har invitert en gjest, som vanligvis er en fagperson innen kognitiv atferdsterapi, men noen ganger også andre med en relevant bakgrunn. – Jeg liker å spørre om hva slags vei de har tatt inn i faget, hvorfor de ble interessert i psykologi, og om de har et liv utenom fagfeltet, sier han med et smil. – Vi kommer også ofte inn på kulturelle anbefalinger, alt fra bøker og filmer til friluftsliv. Repål forteller at det er lite som kreves av forberedelser fra gjestens side. – Noen har kanskje et bestemt budskap de ønsker å formidle, men først og fremst er formålet å skape et levende møte mellom fag og livserfaring.
Kun for medlemmer
Samtalen strømmes live og det gjøres ikke opptak, men chatten er tilgjengelig under samtalen hvis noen ønsker å kommentere underveis. – Vi har vært opptatt av at dette skal være en møteplass her og nå, sier Repål. – Enten er du der, eller så er du ikke der. Det er litt som radio i gamle dager. nå, sier Repål. – Den eneste gangen vi har vaklet i det valget var da Egil Martinsen var invitert som gjest, på et tidspunkt da han allerede var syk. Dessverre måtte han melde frafall til samtalen den gangen. De digitale fredagslunsjene er et eksklusivt medlemsgode. Invitasjon går til medlemmene av NFKT på mandagen i forkant, og det er også da man får vite hvem som er månedens gjest.
Varierte gjester
Gjesteutvalget er bredt, og Repål bestreber seg på variasjon i kjønn, geografisk tilhørighet og faglige arbeidsområder. Noen ganger er invitasjonen basert på tips utenfra, mens andre ganger er det han selv som tar initiativet til å invitere en person han tenker kan ha noe interessant på hjertet. – Det har aldri vært vanskelig å få folk til å stille opp, sier han. – Så sant tidspunktet passer, har jeg alltid fått ja når jeg har spurt.
I snitt er det mellom 70 og 80 innlogginger av tilhørere hver gang, men Repål påpeker at reelt antall lyttere kan være langt høyere. – Av og til har vi hele kull fra en undervisningssituasjon som sitter på én felles innlogging og tar det som en del av lunsjpausen. Andre ganger er det enkeltpersoner som lytter alene. Det er jo strengt tatt ikke noe interaksjon mellom tilhørerne underveis, men det blir på en måte som en felles opplevelse og en felles lunsj likevel, understreker han.
Overraskende samtaler
Om han ofte blir overrasket av gjestene sine? Repål trekker på skuldrene. – De fleste har spennende historier, men det hender jeg møter noen som påstår at de ikke har noen interesser utenfor faget, og det kan vel saktens være litt overraskende. På den andre siden har vi dem som har interessante innfallsvinkler eller hobbyer. For eksempel synes jeg det er veldig gøy med folk som har helt andre profesjoner i bunn, eller veier inn i psykologien som jeg ikke hadde sett for meg.
Veien videre
Fredagslunsjene har nå rukket å bli et etablert konsept med rundt 35–40 sendinger bak seg. Repål synes det er utrolig hvor fort de 30 minuttene går. – Jeg sitter ikke alltid på kontoret på disse fredagene, så det hender jeg må koble meg opp fra hoteller eller andre steder, både i inn- og utland. Lobbyen på et hotell i Bergen var nok det mest upraktiske stedet, humrer han. – Jeg fant meg et hjørne som var så stille som mulig, men det var nok ikke ideelt, nei. Nå vurderer han hvordan det digitale lunsjkonseptet kan videreføres og eventuelt utvides. – Kanskje vi kan bruke konseptet på andre måter? Eller invitere folk fra helt andre fagretninger for å gi et enda bredere perspektiv.
En ting er i alle fall sikkert: Arne Repål er i gang med å planlegge fredagslunsjer for 2025. – Jeg tar gjerne imot forslag til gjester, enten man vil foreslå seg selv eller noen andre, avslutter han.