Er du pårørende til noen med en psykoselidelse?

Som pårørende er du kanskje pasientens aller nærmeste, og du ser hvordan problemer forbundet med en psykoselidelse påvirker livet til en du er glad i. Som pårørende har du en viktig rolle. Du kan bistå på mange måter. Samtidig er det viktig at du tenker på hvordan du kan ta vare på deg selv og resten av familien.

Støtt den du er glad i

Ved psykoselidelser blir støtte fra de nærmeste, enten det er familie, venner eller arbeidskolleger, ekstra viktig. Det er lettere å være en støtteperson dersom du har god informasjon om hva som kjennetegner en psykoselidelse, hva som bidrar til å forsterke symptomene, og hva som er til hjelp. Kunnskapen kan gi en mer realistisk forståelse av hva du kan bidra med, og hva du kanskje må godta i en periode. Informasjonen om psykoselidelse på denne nettsiden kan altså være nyttig lesning også for deg som pårørende.

Filmen Tankens kraft. Kognitiv terapi ved psykoselidelser, som du finner på denne nettsiden, kan være nyttig både for personer med en psykoselidelse og for deg som pårørende.

Ta vare på deg selv

Det er viktig at du tenker på hvordan du kan ta vare på deg selv i en vanskelig situasjon. Det er ofte krevende å gi omsorg og støtte til en som har alvorlige psykiske problemer, og bekymringer kan ta mye plass. Prøv å opprettholde de vanlige rutinene dine og ditt sosiale liv, alt som kan gi deg energi. Hvis du setter til side egne behov, blir du fort tappet for krefter. Når familiens indre liv blir farget av psykiske plager, trenger men selv påfyll. Støtte fra slektninger, venner og hjelpeinstanser kan gi noen pusterom.

Landsforeningen for pårørende innen psykisk helse

LPP er en støttespiller og et nettverk for pårørende til personer med psykiske lidelser. De arbeider for å vise at pårørende er en ressurs og en del av løsningen for den som er syk, og at deres erfaringer skal bli tatt på alvor av helsevesenet og kommunene.

LPP er en pådriver for å styrke tilbudet i det psykiske helsevernet, blant annet gjennom bedre kommunikasjon mellom brukere, pårørende, behandlere og myndigheter. Foreningen er også en møteplass for personer som har kjent på og forstår at det er tungt alltid å være den stødige klippen. Du møter personer som kan hjelpe deg med råd og veiledning, eller bare lytte hvis du trenger noen å prate med. Det er lokallag i alle fylker. Les mer på https://www.lpp.no.

Rådgivningstelefon

PIO-senteret er et støttesenter for pårørende som blant annet driver en nasjonal rådgivningstelefon bemannet av fagpersoner med pårørendeerfaring. Du tilbys råd og veiledning for deg som er pårørende, enten du er forelder, barn, søsken, kjæreste, ektefelle eller bare en god kollega eller nabo. Les mer på https://www.piosenteret.no

Hjelp til pårørende

Som pårørende, enten det er som partner, foreldre eller barn, har du behov for kunnskap og råd om hva som kan være til hjelp, og hvordan du selv kan bistå. Kanskje ønsker du også innspill til hvordan du kan ta vare på deg selv i en krevende situasjon.

Behovene til pårørende er ofte de samme, uavhengig av hvilken diagnose det er snakk om. Her finner du kunnskap og råd bygget på andre pårørendes erfaringer:

Samliv med sykdom krever evner til omstilling, både hos den syke og hos de den syke har rundt seg. Sykdom, enten det er psykiske eller kroppslige plager, innebærer ofte store endringer i roller og funksjon. Praktiske gjøremål og oppgaver i hverdagen må kanskje fordeles på en annen måte. Aller vanskeligst er ofte de følelsesmessige konsekvensene. Som pårørende, enten det er som partner, foreldre eller barn, har du behov for kunnskap og råd om hva som kan være til hjelp, og hvordan du selv kan bistå. Kanskje ønsker du også innspill til hvordan du kan ta vare på deg selv i en krevende situasjon.

Behovene til pårørende er ofte de samme, uavhengig av hvilken sykdom det er snakk om. Benytt vår pårørende-side hvor du finner kunnskap og råd bygget på andre pårørendes erfaringer.