31.03.2025

Europeisk samarbeid for kognitiv atferdsterapi i utvikling

EABCT styrker rammene for internasjonalt samarbeid og faglig kvalitet. NFKTs leder, Annelise Fredriksen, rapporterer fra generalforsamlingen i Glasgow.

To ganger i året møtes representanter fra de europeiske organisasjonene for kognitiv atferdsterapi under EABCT-paraplyen. Ett møte finner sted i forbindelse med den store høstkongressen, men i mars gikk årets generalforsamling av stabelen i Glasgow, samme sted som høstens kongress skal arrangeres. Som styreleder i NFKT, er Annelise Fredriksen også Norges representant inn i EABCT. Nå rapporterer hun fra vårens møte.

Demokrati og representasjon i fokus

– I EABCT møtes vi på tvers av land og språk for å diskutere utviklingen i faget vårt og hvordan vi organiserer oss for å møte fremtidens behov, forteller Fredriksen som i denne sammenhengen er en av rundt 65 representanter fra det europeiske fagmiljøet. Hun understreker at EABCT har vokst betraktelig de siste årene, og med det følger også behov for justeringer. Under generalforsamlingen ble det brukt tid på både organisasjonsstruktur og vedtektsrevisjon. – Det var faktisk første gang jeg har hørt ordet «demokrati» nevnt så mange ganger i løpet av et møte, sier Fredriksen med et smil. – Det henger nok sammen med dagens verdensbilde, men også med et ønske om at alle medlemsland, også de små, skal ha en reell stemme i organisasjonen. De store, vesteuropeiske landene, har tidligere gjerne dominert i diskusjoner og verv og roller. De siste par årene har representasjonen fra de mindre landene også blitt løftet frem som en viktig, vedtektsfestet verdi.

Etisk rammeverk og faglige standarder

EABCT jobber også med faglige og etiske retningslinjer som jevnlig blir gjennomgått og oppdatert. – Faget utvikler seg, og da må vi se på disse standardene på nytt fra tid til annen, sier Fredriksen. – I tillegg er det satt i gang arbeid med egne standarder for utdanning innen CBT for barn og unge, og man ser dessuten et behov for å se på hvordan man kan etablere tydelige krav til lavterskeltilbud innen kognitiv atferdsterapi. Et annet felt som er på trappene for revidering, er standardene for utdanning. Disse ble sist vedtatt i 2013, og står dermed foran en nøyere gjennomgang i tråd med tidens utvikling.

Arbeidsgrupper for mangfold og inkludering

Fredriksen kan også fortelle at EABCT har satt ned en egen arbeidsgruppe for å styrke mangfold og representasjon i det faglige arbeidet og på konferanser. – Her ønsker man å få inn perspektiver fra flere kulturer og land, både i program og organisering, forklarer Fredriksen. – Det er viktig for faglig utvikling og for at vi skal møte behovene i befolkningen bedre.

Kongress i Glasgow og verdensdagen for CBT

Høstens EABCT-kongress arrangeres også i Glasgow 3. – 6. september, og planleggingen er godt i gang. – Det ser ut til å bli et sterkt program, sier Fredriksen. – Jeg tror mange vil få stort faglig utbytte av å delta.

I tillegg ble 7. april, verdensdagen for kognitiv atferdsterapi, løftet frem på årets generalforsamling. – Alle landene la frem hva de hadde tenkt å gjøre i den forbindelse. I Norge planlegger vi å markere dagen med å sende ut et utvalg fagartikler til våre medlemmer, forteller hun.

En internasjonal stemme i verdens helsearbeid

EABCT er selv medlem i den globale organisasjonen WCCBT, som igjen har fått plass ved bordet hos Verdens helseorganisasjon (WHO), så generalforsamlingen fikk også en oppdatering fra WCCBT. – WHO har invitert WCCBT inn i til et samarbeid, og det er en positiv utvikling for faget vårt, sier Fredriksen. – Det viser at kognitiv atferdsterapi spiller en viktig rolle i det globale arbeidet med psykisk helse.

 

Kongress i Norge i fremtiden?

Under generalforsamlingen ble det også lagt frem forslag til vertsland for den europeiske kongressen i 2028. – Og som vanlig ble vi spurt om ikke Norge skal legge inn et bud om å være vertsland snart, sier Fredriksen og ler. – Det er selvfølgelig hyggelig å bli spurt, og det gir en påminnelse om at vi er en aktiv og anerkjent del av det europeiske fagmiljøet.

 

Apropos høstens EABCT kongress. Dersom du har planer om å være med der, har du her en oversikt over fristene du har å forholde deg til:

For innsending av bidrag:

  • 28.02.25 er siste frist for bidrag som symposier, ferdighetsklasser, paneldebatter, kliniske rundebordssamtaler og workshops
  • 31.03.25 er siste frist for «Open papers», 3-minutts innlegg og postere.

For påmelding til deltakelse på kongressen:

  • 30.06.25: Siste frist for Early bird pris
  • 29.08.25: Siste first for standard-pris
  • Det er fortsatt mulig å melde seg på etter 30. august, men da blir prisen hevet ytterligere.
  • Husk at medlemmer av NFKT også får medlemsrabatt på EABCT-kongressen!
Tilbake til topp