31.03.2022

Røde og grønne tanker ut i verden

Da Solfrid Raknes begynte å utvikle sitt velkjente konsept, Psykologisk førstehjelp for barn og unge i 2007, visste hun lite om at hun 15 år senere skulle sitte i Washington og snakke med organisasjoner som Unicef og Verdensbanken om samarbeid.

For det begynte med de settene vi alle kjenner, med røde og grønne plastfigurer som skulle hjelpe barn og unge med å sortere hjelpsomme og mindre hjelpsomme tanker. For første gang noensinne ble selvhjelpsmateriale for barn en bestselger, og via kurs og helsesykepleiere landet over, fikk barn lære at de kunne jobbe med egne tanker. Siden det har Raknes’ tanker spredt seg fra kontorene til norske helsesykepleiere og ut i verden.

Fra Bergen til Libanon

– Psykologisk førstehjelp ble oversatt til flere språk, i tillegg til at jeg raskt skjønte at vi måtte videreutvikle digitale versjoner av konseptet for å gjøre det mer tilgjengelig. Samtidig hadde jeg en tanke om at jeg skulle unne meg en periode til å «jobbe med hva jeg ville» etter å ha blitt ferdig med doktorgraden. Når Raknes skulle jobbe med det hun ville, dro hun til en flyktningleir i Libanon. Der traff hun på mange barn som bar på tanker de trengte å bearbeide, og da så hun at konseptene hennes med Hjelpehånden og røde og grønne tanker virkelig kunne gjøre en forskjell.

Ungdom er ungdom

– Ut fra mine erfaringer og samarbeidsrelasjoner var det naturlig at arabisk var det første språket vi så til, i tillegg til norsk, da vi startet å utvikle spillet «Hjelpehånda» som en digital videreføring av Psykologisk førstehjelp. Og når Solfrid sier «vi» i denne sammenheng, snakker hun om seg selv, Gyldendal forlag og spillutviklingsselskapet Attensi. Spillet er rettet mot ungdom i 12 til 18 års alderen. – Da vi satte oss ned og skulle finne ut hva slags scenarier vi skulle ta opp i spillet, fikk vi ungdom til å stemme på innholdet i «min drømmeapp» på ung.no, og gjennomførte avstemming om favoritt-tema i klasserom i flyktningeleirer i Libanon. Vi hadde forventet at ungdom i Libanon og Norge skulle ha vidt forskjellige tanker og bekymringer, og ble ganske overrasket over at de scenariene vi trengte å jobbe med var så like på tvers av landegrenser og sosioøkonomi. Ungdom er ungdom, uansett geografi og samfunnslag, slår Raknes fast.

Ut i verden

Fra den spede starten hjemme på Voss for femten år siden, har både Hjelpehånda, de røde og grønne tankene, og Raknes selv, tatt steget ut i verden. Nå har hun base i Washington DC, i nærheten av alle de store hjelpeorganisasjonene. Verdensbanken og Unicef er blant dem som har fått besøk av Raknes. – I Norge har helsedirektoratet kjøpt tilgang til spillet så norsk ungdom kan bruke det gratis. Det samme gjelder den arabiske versjonen som har fått støtte av Norad gjennom Innovasjon Norge, Visjon2030. Denne våren kommer imidlertid spillet også ut på engelsk og fransk, og der jobber Raknes hardt for å få tilsvarende finansiering. – Sånn som det er nå må ungdom eller familien selv betale for å bruke spillet i engelsk og fransk utgave, men håpet er jo at det skal bli gratis for brukerne også på disse språkene, forteller Raknes som til høsten flytter til Tanzania for å jobbe videre. Vi føler oss temmelig sikre på at dette ikke er det siste vi har hørt fra Solfrid Raknes og hennes røde og grønne tanker.

 

Tilbake til topp