Kognitiv miljøterapi tas stadig mer i bruk i institusjoner innenfor spesialisthelsetjenesten og behandlingsinstitusjoner for ungdom. NFKT tilbyr spesialtilpasset utdanningsopplegg i videreutdanning kognitiv miljøterapi for institusjoner og enheter.
Omfanget av videreutdanningen er totalt 150 timer og strekker seg over 2 eller 3 semestre. Læringsaktiviteter er 96 timer undervisning, 30 timer veiledning i gruppe og 24 timer ferdighetstrening. Videreutdanningen i kognitiv miljøterapi bygger på en basisstudieplan i NFKT. Innholdet har en teoretisk innføring i grunnleggende prinsipper for kognitiv terapi og kognitiv miljøterapi, samt den praktiske bruk av denne. Den skreddersydde delen er rettet mot hvilket behandlingssted, aldersgruppe til pasientene, hvordan psykisk helseproblemer framstår og diagnoser. For å delta på videreutdanningen forutsettes relevant yrkeserfaring, men ingen formell utdanning i kognitiv terapi.
Om dere er interessert i videreutdanning i kognitiv miljøterapi, er det lurt å ta en intern diskusjon om forventninger til utdanningen og implementering av ny kunnskap i enheten. Her er spørsmål som kan være til nytte i dialogen:
- Hvordan praktiseres og hvem er en del av miljøterapeutiske arbeidet i enheten?
- Hvordan gjennomføres behandlingsopplegget? Momenter her er lengden på behandlingsoppholdet, plan og innhold for; innleggelse, oppholdet og etter utskriving. Hvem er involvert i behandlingsplanen for pasienten/personen?
- Når og hvordan praktiseres tverrprofesjonelt samarbeid i behandlingen?
- Hva er den største utfordringen for å ta i bruk kognitiv miljøterapi i enheten?
- Hvem bør delta på videreutdanningen i kognitiv miljøterapi?
- Hvordan styrke en felles faglig forståelse for kognitiv miljøterapi?
- Hvordan legge til rett for vellykket implementering av ny kunnskap, samt bidra til felles kompetanseløft?
- Hvordan er kunnskapen om selvhjelp og bruk av digitale hjelpemidler blant ansatte? Nyttes veiledet selvhjelp som en del av miljøterapeutisk arbeid?
- Andre forslag som gjør det gjennomførbart med studie i videreutdanning kognitiv miljøterapi? (Eksempel faste grupper gjennom hele utdanningen, tverrprofesjonelt sammensatt, felles arbeidshelg osb.).
NFKT nytter kartleggingen som grunnlag for hvordan studieplanen kan tilpasses kompetansebehovet. Ta kontakt med post@kognitiv.no for samarbeid om arbeidsprosessen i utarbeiding av skreddersydd studieplan i videreutdanning kognitiv miljøterapi.
Dersom du er nysgjerrig på tema kan NFKT anbefale følgende bøker og artikler:
- Aune, T (2021). Benytter institusjoner som har fått opplæring i kognitiv miljøterapi seg av metoden? https://tidsskrift.kognitiv.no/benytter-institusjoner-som-har-fatt-opplaering-i-kognitiv-miljoterapi-seg-av-metoden/
- Berge, T., Repål, A. (2022). Introduksjon til kognitiv atferdsterapi. I T. Berge & A. Repål (Red.), Håndbok i kognitiv terapi. (3. utg., s. 19-40). Gyldendal Akademisk.
- Berge, T., Repål, A. (2022). Behandlingsalliansen. I T. Berge & A. Repål (Red.), Håndbok i kognitiv terapi. (3. utg., s. 41-56). Gyldendal Akademisk.
- Dramsdahl, M., Jordahl, H. (2015). Kognitiv miljøterapi. Samarbeid og endring. Fagbokforlaget.
- Sønmez, N., Berge, T., Room, K.L., Ogden, T. (2021). Hindringer for implementering av kognitiv terapi i klinisk praksis: Et nyttig kartleggingsskjema i opplæringsprogrammer Henta fra: https://tidsskrift.kognitiv.no/hindringer-for-implementering-av-kognitiv-terapi-i-klinisk-praksis-et-nyttig-kartleggingsskjema-i-opplaeringsprogrammer/
- Røssberg, J.I. (2019). Kognitiv miljøterapi- hva er kunnskapsstatus. Henta fra https://tidsskrift.kognitiv.no/kognitiv-miljoterapi-hva-er-kunnskapsstatus/?nowprocket=1
- Solbjør, M. & Kleiven, H. H. (2013). Kognitiv miljøterapi – forskningsbasert kunnskapssammenstilling. Rapport nr. 3/2013. NAPHA, Nasjonalt kompetansesenter for psykisk helsearbeid. Henta fra NAPHA-Rapport-Kognitiv-7k.pdf
- Willumsen, E., Ødegård, A. (2016). Tverrprofesjonelt samarbeid et samfunnsoppdrag. Universitetsforlaget (2.utg).
Eksamen
Se studieplanen.
Godkjenning
Studieplanen bygger på utdanningsmodellen for Trinn 1. Godkjent kursbevis fra NFKT krever dokumentert 90% fremmøte på undervisning, 100% oppmøte på ferdighetstrening og veiledning, gjennomført innlagte arbeidskrav og bestått avsluttende eksamen. Alle arbeidskrav må være gjennomført og godkjent. Norsk Sykepleierforbund godkjenner våre utdanninger som tellende inn i en godkjenning som klinisk spesialist. Fellesorganisasjonen godkjenner kognitiv terapi som fordypningsområde som kan godkjennes inn for å bli godkjent klinisk barnevernspedagog/sosionom/vernepleier. Dette forutsetter følgende: at kandidatene har 2 års relevant arbeidserfaring etter bachelor før de starter på videreutdanning. Videreutdanningsnivået er tilsvarende 60 studiepoeng tatt på deltid over 2 år samtidig som kandidatene er i minst 50% stilling og mottar minst 80 timer veiledning parallelt med studiet (ikke egenveiledning eller terapi). For kandidater som gjennomfører et slikt studie uten studiepoeng eller eksamen, gis det mulighet til å få levere og vurdert en egen fordypningsoppgave på inntil 40 sider, som erstatning for eksamen/studiepoeng. Dvs at FO godkjenner videreutdanningen i kognitiv terapi, kandidatene må gjennomføre både trinn 1 og trinn 2 i tillegg til å fylle resten av kravene til arbeid, veiledning og fordypningsoppgave. Fagforbundet: Videreutdanningene godkjennes som tellende i program for klinisk fagstige for vernepleiere, sosionomer, barnevernspedagoger, ergoterapeuter samt øvrige helsefaglige personellgrupper med : Trinn 1 72 timer + 24 timer ferdighetstrening, Trinn 2: 80 timer + 30 timer veiledning + 32 timer ferdighetstrening.
Studieplan
Denne utdanningen er særlig rettet mot deg som er lege og i spesialisering på fagområdet samt fysioterapeuter/manuellterapeuter som jobber innen dette fagområdet. På grunn av krav fra legeforeningen vil det arrangeres egne kull for leger og egne kull for fysioterapeuter/manuellterapeuter.
Flere av dine pasientgrupper kan ha nytte av kognitiv atferdsterapi. Det gjelder spesielt det store antall pasienter med mange og utbredte plager fra bevegelsesapparatet ledsaget av langvarige smerter, vedvarende utmattelse, søvnproblemer, angstsymptomer og depressive plager. Slike tilstander betegnes som sammensatte lidelser fordi pasientenes tilstand, situasjon og årsaksforhold er av sammensatt karakter. I utdanningen får du også opplæring i bruk av kognitiv atferdsterapi for pasienter med mer avgrensede sykdomstilstander og hvor pasientens forståelse er preget av bekymringstanker om og grubling rundt egen tilstand og situasjon.
Du lærer å gjøre en klinisk undersøkelse på en kognitiv og informasjonsformidlende måte ved bruk av metoden ”brief intervensjon”. Denne metoden kan du anvende ved alle typer plager fra bevegelsesapparatet hvor tilstanden skal behandles på enklest mulig måte. Gjennom undersøkelsen forklarer du hele tiden hva du finner og ikke finner, og hva dette betyr. Du anvender diagnostiske verktøy der symptomer, negativt stress, angst og depresjon kan avdekkes. Undersøkelsen gir i seg selv en mulighet til å avdekke spenninger i muskulatur gjennom psykomotoriske undersøkelsesteknikker. Slik kan du også få avklart hvor pasienten befinner seg på skalaen mellom somatisk objektiv sykdom og skade og rent subjektive plager uten organiske funn som kan forklare tilstanden. Gjennom den diagnostiske avklaringen får du et godt grunnlag for å introdusere kognitiv terapi for pasienter hvor ”brief intervention” ikke er tilstrekkelig.
Kognitiv atferdsterapi er den mest utbredde og best evaluerte psykologiske behandlingstilnærmingen ved somatisk sykdom og skade. Elementer er informasjon om sykdom og mestring av sykdom, tiltak for å styrke etterlevelse av medisinsk behandling og hjelp til forebygging av depresjon og angst.
Kognitiv atferdsterapi er den psykoterapeutiske tilnærmingen det er gjort mest systematisk forskning på. Det er tillitsskapende å vite at behandlingstilbudet du presenterer for pasienten har vært gjenstand for en bred og grundig evaluering.
Studier av effekten av utdanning i kognitiv terapi dokumenterer at den bidrar til bedre resultater for pasientene. Det er viktig med en kombinasjon av pedagogiske former, med forelesninger, modell-læring og ferdighetstrening, erfaringsutveksling og mulighet for refleksjon over egen klinisk praksis.
Innhold
Samling 1:
Innføring i grunnleggende kognitiv atferdsterapi m/ferdighetstrening (3 dager)
Samling 2:
Fysiske plager – Kognitivt fokus: Brief Intervention (2 dager)
Samling 3:
Fysiske plager – Kognitivt fokus: Brief Intervention (2 dager)
Samling 4:
Fysiske plager – psykiske tilstander: depresjon m/ferdighetstrening (3 dager)
Samling 5:
Fysiske plager – psykiske tilstander: panikklidelse, agorafobi og spesifikke fobier. Atferdseksperimenter og eksponeringsterapi. Ferdighetstrening (3 dager)
Samling 6:
Fysiske plager – psykiske tilstander: sosial angstlidelse; fenomenforståelse, atferdseksperimenter. Ferdighetstrening (3 dager)
Eksamen
Individuell tre -3- timers digital skriftlig eksamen. Personer med norsk som andrespråk og personer med lese- og skrivevansker kan søke om en -1- time utvidet eksamenstid. Dersom kandidaten har gyldig fravær (legeerklæring kreves), eller har strøket på eksamen, får man mulighet til å gå opp til ny eksamen. Eksamen blir arrangert påfølgende semester.
Godkjenning
Godkjent diplom fra NFKT krever dokumentert 90% fremmøte på forelesninger, 100% fremmøte på ferdighetstrening og veiledning samt bestått avsluttende skriftlig eksamen. Det er en forutsetning at søkerne jobber klinisk under utdanningen med pasienter innen fysikalsk medisin og rehabilitering. Alle arbeidskrav må være gjennomført og godkjent.
Norsk Manuellterapeutforening: godkjennes med 135 timer i forhold til spesialisttittel/opprettholdelse av denne.
Norsk Fysioterapiforbund: Forhåndsgodkjennes ikke. Kan telle som læringsaktivitet ved søknad om fornyet spesialistgodkjenning.