Denne utdanningen er for deg som er psykolog, psykiater eller lege i videreutdanning i psykiatri, og som ønsker økt kompetanse i kognitiv atferdsterapi. Du får trening i å utøve behandlingen i tråd med forskningsbaserte modeller for ulike psykiske lidelser, tilpasset pasientens spesielle behov.

Prinsippene i kognitiv atferdsterapi anvendes i hele behandlingskjeden – allmennhelsetjenestene, ambulante tjenester, poliklinisk oppfølging og døgnbehandling. Dessuten benytter mange selvhjelpsgrupper prinsipper og selvhjelpsmateriell fra kognitiv atferdsterapi i sin virksomhet. Slik tjener tilnærmingen til å binde tiltak sammen og etablere et felles språk for forståelse og endring.

Kognitiv atferdsterapi er tilrettelagt både for barn, ungdom og voksne. Du vil få opplæring godt dokumenterte behandlingsmetoder, som fremheves i nasjonale behandlingsveiledere. Kognitiv atferdsterapi er den psykoterapeutiske tilnærmingen det er gjort mest systematisk forskning på. Det er tillitsskapende å vite at behandlingstilbudet du presenterer for pasienten har vært gjenstand for en bred og grundig evaluering.

Kognitiv atferdsterapi er også den mest utbredde og best evaluerte psykologiske behandlingstilnærmingen ved somatisk sykdom. Elementer er informasjon om sykdom og mestring av sykdom, tiltak for å styrke etterlevelse av medisinsk behandling og hjelp til forebygging av depresjon og angst. Kognitiv atferdsterapi er en hovedtilnærming ved kroniske smerter, vedvarende utmattelse og søvnproblemer.

Modellene du får opplæring i etterprøves og utvikles kontinuerlig gjennom vitenskapelige studier. Betydningen av en god terapeutisk allianse vektlegges, hvordan du kan tilpasse relasjonen til pasientens forutsetninger og kulturelle bakgrunn, og trening i håndtering av samarbeidsproblemer. Du vil både få trening i grunnleggende ferdigheter i kognitiv atferdsterapi og i utøvelse av spesifikke behandlingsmodeller for ulike lidelser, som psykoselidelser, depresjon, angstlidelser, personlighetsforstyrrelser og ettervirkninger etter traumer.

Studier av effekten av utdanning i kognitiv atferdsterapi dokumenterer at den bidrar til bedre resultater for pasientene. Det er viktig med en kombinasjon av pedagogiske former, med forelesninger, modell-læring og ferdighetstrening, erfaringsutveksling og mulighet for refleksjon over egen klinisk praksis.

NB! DERSOM DU ER PSYKOLOG OG ØNSKER Å TA VIDEREUTDANNING I KOGNITIV TERAPI SOM DEL AV SPESIALITETEN I PSYKOTERAPI MÅ DU FØLGE DEN 3-ÅRIGE STUDIEPLANEN SOM NÅ ER TIL GODKJENNING HOS PSYKOLOGFORENINGEN.  TA KONTAKT MED OSS: POST@KOGNITIV.NO

Innhold

Samling 1:

Innføring i grunnleggende kognitiv atferdsterapi m/ferdighetstrening

Samling 2:

Kognitiv atferdsterapi ved depresjon m/ferdighetstrening

Samling 3:

Kognitiv atferdsterapi ved panikklidelse, agorafobi og spesifikke fobier m/ferdighetstrening

Samling 4:

Kognitiv atferdsterapi ved sosial angstlidelse m/ferdighetstrening

Samling 5:

Kognitiv atferdsterapi ved PTSD (CT-PTSD) m/ferdighetstrening

Samling 6:

Kognitiv atferdsterapi ved personlighetsmessig forankrede problemer m/ferdighetstrening

Samling 7:

Kognitiv atferdsterapi ved rusmiddelproblemer m/ferdighetstrening

Samling 8:

Kognitiv atferdsterapi ved generalisert angstlidelse (GAD)

Samling 9:

Kognitiv atferdsterapi ved psykose

Samling 10:

Kognitiv atferdsterapi ved sinne/vold

Samling 10:

Kognitiv atferdsterapi ved insomni

Kognitiv terapi gir deg verktøy til å føre virksomme samtaler med pasienten om symptomer og psykotiske opplevelser.

Grunnlaget for terapien er en god samarbeidsallianse. Gjensidig tillit er nødvendig for å kunne iverksette en systematisk kognitiv tilnærming, fordi aktivt samarbeid er et bærende element i terapien. I utdanningen lærer du å konsentrere behandlingen om de symptomene og plagene som pasienten særlig ønsker hjelp med. Det kan være stemmehøring, uvanlige forestillinger, sosial isolasjon, depresjon, angst eller et bredt spekter av problemer i forhold til familie, bolig og arbeid.

Terapien er basert på at det er et kontinuum mellom psykisk lidelse og psykisk helse, og mellom det psykotiske og det «normale». Normalisering er grunnlaget for den terapeutiske alliansen og for hjelpetiltakene, og det legges vekt på å formidle håp til pasienter og deres pårørende.

Kognitiv terapi anbefales av helsemyndighetene som en viktig del av behandling ved psykoselidelser. Tiltakene rettes både mot pasienten og personene som utgjør hans eller hennes nærmiljø. I utdanningen får du opplæring i hvordan du kan legge terapien til rette i samarbeid med pasienten, enten det er i poliklinisk-, ambulant- eller døgnbehandling, i spesialisthelsetjenesten eller i primærhelsetjenesten.

Det er utviklet virkningsfulle metoder for tidlig oppdagelse og kognitiv terapi for personer med høy risiko for å utvikle psykose. Det samme gjelder tiltak for inkludering i arbeidslivet (se jobbmestrende oppfølging). Du vil også få opplæring i disse nyttige og godt dokumenterte metodene.

Kognitiv terapi er den psykoterapeutiske tilnærmingen det er gjort mest systematisk forskning på. Det er tillitsskapende å vite at behandlingstilbudet du presenterer for pasienten har vært gjenstand for en bred og grundig evaluering.

Studier av effekten av utdanning i kognitiv terapi dokumenterer at den bidrar til bedre resultater for pasientene. Det er viktig med en kombinasjon av pedagogiske former, med forelesninger, modell-læring og ferdighetstrening, erfaringsutveksling og mulighet for refleksjon over egen klinisk praksis.

Innhold

Samling 1:

Innføring i kognitiv atferdsterapi og ferdighetstrening

Samling 2:

Kasusformulering ved psykoselidelser og ferdighetstrening

Samling 3:

Kognitiv atferdsterapi ved angstlidelser (panikklidelse, sosialangstlidelse, generalisert angstlidelse, og ferdighetstrening

Samling 4:

Kognitiv atferdsterapi ved psykoserisiko og ferdighetstrening

Samling 5:

Kognitiv atferdsterapi ved stemme høring og vrangforestillinger

Samling 6:

Kognitiv atferdsterapi ved rusmiddelproblemer

Samling 7:

Kognitiv atferdsterapi ved dissosiasjon og traumer/psykose/stemme høring

Samling 8:

Kognitiv atferdsterapi ved bipolare lidelser. Kognitiv atferdsterapi ved insomni og samtidig psykose

Samling 9:

Kognitiv atferdsterapi og jobbmestring ved psykoselidelse

Samling 10:

Workshop, oppsummering og eksamensforberedelse

Både motiverende intervju og kognitiv terapi er kunnskapsbaserte metoder, og anbefales i behandlingsveiledere i flere land. De kan med fordel kombineres med andre hjelpetiltak, både i poliklinisk-, ambulant- og døgnbehandling. Du får opplæring i konkrete intervensjoner som hjelper pasienten å få til endring i praksis og for å forebygge tilbakefall.

Mange som henvises til behandling for rusmiddelproblemer er preget av usikker motivasjon og beslutningsvegring. Derfor er opplæring i metoder for utforsking av pasientens motivasjon og arbeid med beslutningstaking sentralt. Pasientens egne grunner for endring gis stor plass.

Pasienten må ofte gjøre endringer på flere områder av livet sitt. Eksempler er å etablere fritidsinteresser, håndtere kjedsomhet, utvikle givende relasjoner, søke jobb, mestre arbeidslivets utfordringer, arbeide med søvnproblemer, få kontroll over angst, depresjon eller andre psykiske lidelser, og oppøve evnen til å regulere negative følelser. På alle disse områdene anbefales kognitiv terapi. Gjennom utdanningen får du et rikt repertoar av verktøy for kartlegging og endring som du og pasienten kan benytte dere av.

Kognitiv terapi er den psykoterapeutiske tilnærmingen det er gjort mest systematisk forskning på. Det er tillitsskapende å vite at behandlingstilbudet du presenterer for pasienten har vært gjenstand for en bred og grundig evaluering.

Studier av effekten av utdanning i kognitiv terapi dokumenterer at den bidrar til bedre resultater for pasientene. Det er viktig med en kombinasjon av pedagogiske former, med forelesninger, modell-læring og ferdighetstrening, erfaringsutveksling og mulighet for refleksjon over egen klinisk praksis.

Denne tverrfaglige utdanningen er rettet mot helsepersonell som arbeider med pasienter med somatisk sykdom eller skade. Utdanningen er i regi av Norsk forening for kognitiv atferdsterapi, der Regional Kompetansetjeneste Rehabilitering HSØ har bistått i planleggingen.

Gjennom utdanningen oppnår du økt trygghet og gjennomføringskraft som terapeut for pasienter med somatisk sykdom og skade. Kognitiv atferdsterapi fungerer som et supplement i behandling av kreftsykdom, multippel sklerose, demens, hjerte-karlidelser, mage-tarm sykdom, diabetes og revmatisk sykdom, samt i rehabilitering etter skader. Kognitiv atferdsterapi er en hovedtilnærming ved vedvarende smertetilstander, søvnproblemer og utmattelse. Metoden brukes også for å understøtte etterlevelse av tverrfaglig behandling, som medikamentell behandling eller fysioterapi.

Det er utviklet måter å praktisere kognitiv atferdsterapi på som er tilpasset primærhelsetjeneste, rehabiliteringssentre og somatiske sykehus. Behandlingen kan skje individuelt eller i grupper.

Du får opplæring i å gi pasienten selvhjelpsverktøy for å mestre symptomer som smerte, utmattelse, fysiske funksjonsnedsettelser og andre konsekvenser av sykdom. Du får trening i bruk av mentale og atferdsmessige hjelpemidler for å forebygge psykiske plager i kjølvann av somatisk sykdom. Sykdom og skade er en stor kilde til negative og destruktive tanker. Det kan være tanker knyttet til det å få en alvorlig sykdom, hvordan sykdommen vil utvikle seg, tanker knyttet til identitet, familie, arbeid, venner, mening, rolle og funksjon. Mange uttrykker at den mentale belastningen som sykdom medfører er vel så plagsomt som symptomene fra kroppen.

Du vil lære kognitive teknikker for endring av negative tankemønstre, der du hjelper pasienten til å få tak i sin indre dialog: Hva er konstruktive måter å snakke til seg selv på, og hva legger stein til byrden? Det er en viktig mestringsstrategi å kunne gi seg selv støtte, medfølelse og trøst, så vel som konstruktive råd om hva og hvem som kan være til hjelp.

Du vil få trening i formidling av hvordan symptomer utvikles og opprettholdes i et samspill mellom biologiske, psykologiske og sosiale faktorer. Du får også trening i metoder som bruk av aktivitetskartlegging og aktivitetsplaner, teknikker for mestring av energitappende kvernetanker, bekymring og grubling, og hvordan man kan snu uhensiktsmessig oppmerksomhet på egne plager og begrensninger.

Utdanningen inkluderer opplæring i tiltak for familien. Familie kan være en ressurs for å styrke øke etterlevelse av tiltak som hjelper. Samtidig er det viktig at du kan bidra til å forebygge problemer i familien i kjølvannet av somatisk sykdom og skade. Da trenger du verktøy som de pårørende kan bruke for å ivareta sine egne og familiens behov.

Prinsippene i kognitiv atferdsterapi anvendes i hele behandlingskjeden – allmennhelsetjenestene, ambulante tjenester, poliklinisk oppfølging og døgnbehandling. Dessuten benytter mange selvhjelpsgrupper prinsipper og selvhjelpsmateriell fra kognitiv terapi i sin virksomhet. Slik tjener tilnærmingen til å binde tiltak sammen og etablere et felles språk for forståelse og endring.

Kognitiv atferdsterapi er den psykoterapeutiske tilnærmingen det er gjort mest systematisk forskning på. Det er tillitsskapende å vite at behandlingstilbudet du presenterer for pasienten har vært gjenstand for en bred og grundig evaluering.

Studier av effekten av utdanning i kognitiv atferdsterapi dokumenterer at den bidrar til bedre resultater for pasientene. Det er viktig med en kombinasjon av pedagogiske former, med forelesninger, modell-læring og ferdighetstrening, erfaringsutveksling og mulighet for refleksjon over egen klinisk praksis.

Denne utdanningen er for deg som allerede har fullført godkjent utdanning i kognitiv terapi. Den gir deg status som godkjent veileder, og du får anledning til å veilede utdanningskandidater.

Veilederutdanningen er syv samlinger med til sammen 120 timer over to år. Samlingene består av teori, egenpraksis og øvelser. Professor Hans Nordahl og psykologspesialist Peter Prescott er kursledere.

Utdanningen er for leger, psykologer, sykepleiere og andre med helse- og sosialfaglig bachelor-utdanning med relevant erfaring og praksis. Det blir tatt opp maksimalt 30 deltakere. Du søker om opptak der du beskriver din kliniske erfaring med kognitiv terapi og om du er i en arbeidssituasjon hvor du kan ta på deg veiledningsoppgaver. Etter avsluttet utdanning forventes det at du kan bidra med kursleder- og veiledningsoppdrag ved vår ulike videreutdanninger. Psykiatere kan søke Den norske legeforening om å bli godkjent til å veilede utdanningskandidater i det tredje året av spesialistutdanningen.

Dato samlinger (kull 2023-2024):
1. samling: 2.-3. mars 2023
2. samling: 2.-3. mai
3. samling: 16.-17. oktober (NB! endret)
4. samling: 18.-19. desember
5. samling: 11.-12. mars 2024
6. samling: 10.-11. juni
7. samling: 19.-20. september

Stipend til psykiatere:
Den norske legeforenings Fond 1 bevilger midler til leger som er i gang med, eller nylig har avsluttet videreutdanning i psykoterapi med henblikk på å bli godkjent psykoterapiveileder i kognitiv psykoterapi. Stipendiene er på kr 15.000 (2020) og tildeles fortrinnsvis søkere som arbeider utenfor Oslo/Akershus-området. Søknadsskjema fås ved å kontakte legeforeningen.

Innhold

Samling 1:

Samling 2:

Samling 3:

Samling 4:

Samling 5:

Samling 6:

Samling 7:

Denne utdanningen er for deg som har fullført godkjent 2-årig videreutdanning i KAT. Den gir deg status som godkjent veileder i KAT, og du får anledning til å veilede utdanningskandidater.

Veilederutdanningen omfatter syv samlinger med til sammen 112 timer over to år. Samlingene består av teori, øvelser og veiledning på egen veiledning. Utdanningen er for leger, psykologer og andre med helse-/sosialfaglig/klinisk pedagogisk bachelorgrad og med relevant erfaring og praksis, samt videreutdanning i KAT. Du må være i en arbeidssituasjon der du har mulighet for å påta deg veiledningsoppdrag. Det blir tatt opp maksimalt 15 deltakere. Etter avsluttet utdanning forventes det at du kan bidra med kursleder- og veiledningsoppdrag ved våre utdanninger som er rettet mot barn- og ungefeltet.