Skjematerapi er en evidensbasert og integrativ behandlingsmetode for personlighetsrelaterte problemer og kompliserte psykiatriske tilstander.

Hvorfor lære skjematerapi?

Skjematerapi er en integrativ psykoterapimodell som kombinerer kognitiv atferdsterapi med elementer fra tilknytningsteori, psykodynamisk terapi, gestaltterapi og emosjonsfokusert terapi. Jeffrey Young utviklet skjematerapi på 80-tallet da han erfarte at pasienter med personlighetsforstyrrelser i for liten grad hadde utbytte av standard kognitiv atferdsterapi.

Terapiformen er spesielt godt egnet for behandling av langvarige, personlighetsrelaterte problemer som har sine røtter i tidlige relasjoner fra barndom og oppvekst. Den terapeutiske relasjonen spiller en vesentlig rolle i terapiformen, der terapeuten gjennom såkalt avgrenset nyomsorg forsøker å imøtekomme grunnleggende behov som ikke ble ivaretatt i oppveksten.

Skjematerapeuten hjelper pasienten med å finne problemområder som oppleves som fastlåste, for deretter å utforske hvordan disse har utviklet seg fra barndommen. Et viktig poeng er å se hvordan mestringsstrategier som har vært hensiktsmessige tidligere i livet kan forsterke problemer i voksen alder. I skjematerapi hjelpes pasienten til å utvikle “den sunne voksne” slik at pasienten kan få dekket sine følelsesmessige behov.

Mål i skjematerapi

Viktige terapeutiske mål er at pasienten utvikler forståelse og oppmerksomhet for sine mønstre og skjemaer. Et skjema eller modus innebærer ikke å være ”mislykket”, men er et uttrykk for at grunnleggende behov ikke ble møtt på en god nok måte av betydningsfulle andre i oppveksten. Et annet viktig mål er å bidra til å hele skjema og modus gjennom avgrenset nyomsorg. Pasienten hjelpes til å utvikle “den sunne voksne” slik at han eller hun selv kan ivareta sine følelsesmessige behov.

Målgruppe:

Helsepersonell (lege, psykolog eller helsepersonell med helse- og sosialfaglig bachelorutdanning) – behandlere med en KAT-utdanning som ønsker å lære om skjematerapi i behandling av personlighetsforstyrrelse

Godkjenning:

Kurset er søkt godkjent hos legeforeningen, psykologforeningen og sykepleierforbundet.

Program

Foredragsholder

En rekke nasjonale føringer og meldinger peker på behovet for å øke andelen pasienter som kan få behandling på digitale plattformer.

Dette pekes det på blant annet i følgende:

Samtidig har vi i dag omfattende forskning som viser at kognitiv atferdsterapi anvendt som terapeutstøttet terapi på nett kan ha like god effekt som tradisjonell ansikt til ansikt terapi.

Målgruppe:

Helsepersonell (lege, psykolog eller helsepersonell med helse- og sosialfaglig bachelorutdanning) – behandlere med en KAT-utdanning som ønsker mer kunnskap om hva som finnes av digitale verktøy bygget på kognitiv atferdsterapi, og hvordan disse på ulikt vis kan anvendes ved behandling av psykiske lidelser. Tilgangen på kunnskapsbaserte digitale verktøy er økende og kan anvendes både til mestringskurs, gruppeterapi, veiledet selvhjelp og som supplement til ansikt til ansikt terapi.

Sentrale temaer vil være:

  • Videosamtaler
  • Bruk av selvhjelpsvideoer
  • Samtaler over telefon
  • Veiledet internettbehandling (iCBT)
  • Apper
  • Kartleggingsverktøy
  • Kunstig intelligens


Kurset vil ta for seg ulike måter å ta i bruk de forskjellige verktøyene, begrensninger og muligheter, praktiske rammer rundt bruken av dem og forhold rundt lovverk og pasientsikkerhet. Kurset har form av forelesning, refleksjon og gruppeaktivitet.

Det er satt av noe tid mellom 1. og 2. samling hvor deltakerne skal kunne gjøre seg kjent med bruken av digitale verktøy. Erfaringene vil bli brukt til erfaringsutveksling rundt den praktiske bruken av dem.

Hvordan kan digitale verktøy brukes med utgangspunkt i den enkelte terapeuts arbeidssituasjon for å øke mulighetene i terapien?

Godkjenning:

Psykologforeningen: godkjent som vedlikeholdskurs for spesialister med 18 timer.

Kurset er også godkjent hos legeforeningen og sykepleierforbundet.

Program

Foredragsholdere