Helseangst

– informasjon for helsepersonell

Kognitiv atferdsterapi er en grundig evaluert behandlingstilnærming for helseangst. Studiene dokumenterer at kognitiv atferdsterapi har gode resultater.

Start med kartlegging

I arbeidet med angstproblemer kan det være klokt først å kartlegge problemene systematisk, for så å bruke informasjonen når dere planlegger behandling og angsttrening. Det gjelder problemenes omfang – når angsten begynte, utløsende hendelser og hvordan problemene berører andre, som familie eller arbeidskolleger – og eventuelle andre psykiske problemer, for eksempel depresjon eller rusmiddelproblemer, i tillegg til erfaringer fra tidligere behandling. Du utforsker også holdninger og atferd som vedlikeholder angsten, unngåelsesatferd og sikringsatferd.

Det er viktig å få frem detaljert informasjon om pasientens bekymringer og angstopplevelse. Du kan be pasienten om å forestille seg temaer forbundet med helseangsten, og utforske pasientens mest fryktsomme forestillinger.

Det er nyttig å bruke kartleggingsskjemaer, særlig Whiteley Index, som du finner her: Skjema for kartlegging av helseangst. Det kan brukes som en del av en diagnostisk vurdering sammen med et klinisk intervju, og er velegnet for å følge effekten av terapien.

Ettersom pasienten kan ha komorbide angstlidelser, kan det være nyttig å supplere med enkelte andre spørreskjemaer du finner under terapeutiske hjelpemidler. Det samme gjelder spørreskjema for depresjon.

Angstens bakgrunnshistorie

Samtaler om angstens bakgrunnshistorie kan ha stor verdi. Angsten kan for noen være knyttet til vonde erfaringer fra barndom og oppvekst som det kan være godt å ta opp i terapeutiske samtaler, for eksempel vonde minner om når foreldre døde av hjertesykdom eller kreft.

Angsttrening

Ved helseangst kan pasienten ha mye unngåelsesatferd og sikringsatferd. Det er viktig å kartlegge slike atferdsmønstre, og legge opp til atferdseksperimenter og eksponeringstrening. Dere kan utføre angsttrening etter prinsipper som er beskrevet på disse nettsidene for andre angstlidelser, for eksempel panikklidelse og agorafobi.

Bli medlem i NFKT

Medlemskap i NFKT er åpent for alle som har fullført et utdanningsprogram i regi av foreningen, eller utdanning godkjent av oss. Enkelte R-BUP og TIPS-utdanninger kvalifiserer også.

Som medlem i NFKT får du:

  • Et faglig felleskap på rundt 1400 medlemmer
  • Digital kognitiv fredagslunsj (siste fredag i måneden)
  • Som medlem kan du søke om fagutviklingsmidler
  • Du får tilsendt et månedlig nyhetsbrev på e-post
  • Vi gir deg beskjed når det legges ut nye oppdateringer av Tidsskriftet
  • NFKT arrangerer Inspirasjonskonferanse annethvert år. Som medlem får du rabatt på seminaravgiften
  • Medlem i NFKT er også medlem i EABCT og får rabatter på årlige internasjonale kongresser
  • Som medlem får du invitasjon til åpne kurs og fordypningskurs arrangert av NFKT, og du får rabatt på kursavgiftene.