Panikklidelse og agorafobi
– informasjon for helsepersonell
I angsttrening er det fremfor alt pasienten som utfører behandlingen. Det forutsetter at du som terapeut gir pasienten god informasjon om hva angst er, hva som forårsaker angst, hvordan treningen skjer, og hvorfor terapien legges opp slik den gjør. Du kan gjerne anbefale pasienten å lese informasjonsskrivet Angst – en alarmreaksjon.
Du kan også tegne angstkurven, som viser at sterk angst som hovedregel stiger raskt, når en topp, for så gradvis å synke igjen. Panikken eskalerer ikke opp mot et katastrofalt og eksplosivt utfall, selv om det der og da kan føles slik. Det kan være nyttig at pasienten minner seg om angstkurven, som en påminnelse om at panikkreaksjonene vil dempe seg, og at man har tiden til hjelp.
I informasjonsskrivet Trening ved panikklidelse finner du en beskrivelse av hvordan trening ved panikkangst kan legges opp. Du anbefaler pasienten systematisk å trene på å møte skremmende kroppsreaksjoner ved selv å fremkalle dem. Det sentrale er å møte det som skremmer en, på en åpen og planmessig måte. Man kjemper ikke mot angsten, men aksepterer at den kommer, og retter oppmerksomheten mot oppgavene i situasjonen, det vil si det man har satt seg fore å gjøre.
Gjennom angsttrening erfarer man to ting: at sterk angst ikke er farlig, og at angst kan håndteres, slik at man kan få gjort det man har satt seg fore å gjøre i en situasjon, for eksempel å gjennomføre en handletur, selv om man har angst. Angst er håndterlig og ikke farlig.
Start med en kartlegging
I arbeidet med angstproblemer kan det være klokt først å kartlegge problemene systematisk, for så å bruke denne informasjonen når dere planlegger behandling og angsttrening. Det gjelder problemenes omfang – når angsten begynte, utløsende hendelser og hvordan problemene berører andre, som familie eller arbeidskolleger – og eventuelle andre psykiske problemer, for eksempel depresjon eller rusmiddelproblemer, i tillegg til erfaringer fra tidligere behandling.
Her er det nyttig å bruke kartleggingsskjemaer (som du finner til høyre).
Det er viktig å få frem mest mulig detaljert informasjon om pasientens angstopplevelse. Du kan be pasienten om å forestille seg en alvorlig fobisk situasjon der flukt er umulig. Hva er det aller verste som kan skje?
Gjennomføring av angsttrening
Hovedprinsippet i behandlingen av angst er atferdseksperimenter der pasienten får testet ut sine negative forestillinger. Før hver oppgave spør du pasienten hva han eller hun tror vil skje, og så testes det ut. Fremgangsmåten bygger på en «veien blir til mens man går»-strategi, der erfaringene med én oppgave danner utgangspunktet for valg av neste. Treningsoppgavene velges på bakgrunn av en løpende vurdering av hvilke oppgaver som vil ha størst treningseffekt og være mest informative, og som det vil være mulig for pasienten å gjennomføre.
Åpne seg for angsten
Under angsttreningen oppfordrer du pasienten til å «åpne seg for angsten», det vil si å ikke tenke på andre ting mens man trener, eller late som at man er et annet sted. Det å tenke over situasjonen man er i, og akseptere de følelsene og kroppsreaksjonene som melder seg, er den mest effektive formen for trening. Når angsten kommer, er det viktig at pasienten går med kroppsreaksjonene, uten å kjempe mot dem eller forsvare seg. Jo mer man kjemper imot, desto mer aktivert blir kroppen; dette blir en selvforsterkende, ond sirkel.
Noen anbefalinger om hvordan du kan legge opp treningen sammen med pasienten
Be pasienten om å oppsøke triggere som kan vekke angst
Be pasienten om å oppsøke triggere som kan vekke angst, både indre (kroppsfornemmelser, tanker, forestillingsbilder) og ytre (situasjoner, stimuli) triggere. Gjentatte korte eksponeringer kan noen ganger være like lærerike som langvarige. En innstilling om å oppsøke angst og ikke unngå den er det sentrale.
Jobb systematisk og planmessig
Eksponeringstrening er systematisk, der man bygger på erfaringer underveis; veloverveid, der man bevisst og planmessig utforsker de skremmende situasjonene; tidsmessig avgrenset, der man blir i den aktuelle situasjonen til man har gjennomført sine oppgaver; og gjentatt, der man regelmessig går inn i situasjonene og blir vant til å håndtere dem på en hensiktsmessig måte.
Be pasienten om å variere handlingsmønsteret sitt
Eksponering for et bredt spekter av situasjoner sikrer generalisering. Be pasienten om å variere handlingsmønsteret sitt, for eksempel ved å bevege seg først raskt og så langsomt, og å fremkalle ulike kroppsfornemmelser. Slik etableres det mestringsminner som er generaliserbare og aktiverbare.
Kartlegg katastrofetanker
Hvilke katastrofetanker og skremmende forestillingsbilder har pasienten før og under eksponering?
Ikke prøv å dempe eller kontrollere angsten.
Ikke prøv å dempe eller kontrollere angsten; det gjør eksponeringen mindre virkningsfull. Hvis man eksponerer og samtidig kontrollerer angsten, er det som å gasse og bremse samtidig. Pasienten anbefales derfor å akseptere angsten, og å rette oppmerksomheten mot oppgavene i situasjonen, samtidig som man åpner seg for angsten. Holdningen er å si: «Bare kom igjen!» til angsten, og mottoet er «aksept innover, fokus utover».
Bruk kroppen.
Si til pasienten at han eller hun bare kan la angsten komme, og samtidig søke å innta en kroppsholdning som signaliserer til hjernen at det ikke er grunn til å være redd. Gjør det motsatte av det angsten sier man skal gjøre: gå mot trusselen, ikke trekke seg tilbake, og ha en åpen, og ikke en kamp/flukt-preget, kroppsholdning og ansiktsmimikk. Slik kommuniserer man til hjernens alarmberedskap (amygdala og tilknyttede områder) at situasjonen ikke er farlig. Rist litt løs hvis man «fryser».
Skift oppmerksomhet.
Tren på å skifte oppmerksomheten frem og tilbake mellom å være selvfokusert og å ha et ytre fokus, der man også ser seg rundt og betrakter hva som skjer omkring en.
Unngå beroligelse
Som behandler er du positiv og handlingsorientert, uten å dempe pasientens angst gjennom beroligelse eller rasjonelle argumenter. Ha en innstilling om at dere skal følge planen og bruke informasjonen som kommer, til å undersøke antakelsene. Jo mer pasienten opplever et skille mellom sin forventning om det som skal skje, og det som faktisk skjer, desto større er ofte læringseffekten, som en aha-opplevelse.
Legg vekt på erfaringslæring
Organiser treningen i en god pedagogisk rekkefølge, gjerne ut fra følgende spørsmål: «Hva frykter du kan skje?», «Hva er den beste måten å få testet denne forventningen på?», «Hva lærte du av denne øvelsen?» og «Hvordan skal du huske det du lærte, og ta det med deg videre?».
Still konkrete spørsmål etter eksponeringen
Befest det nye mestringsminnet ved å stille konkrete spørsmål etter eksponeringen: «Hva tenker du nå om forskjellen mellom det du fryktet skulle skje, og det som faktisk skjedde?», «Hvordan gikk du frem for å mestre situasjonen og angstreaksjonene?». Spør også om hvilke følelser som oppsto underveis, da det å sette ord på følelser kan bidra til å forsterke læringseffekten.
Anerkjenn pasientens anstrengelser, innsats og mot
Eksponering er slitsomt og vanskelig for pasienten. Anerkjenn pasientens anstrengelser, innsats og mot. Be pasienten om å gjøre noe hyggelig for seg selv etterpå.
Er du bekymret for at noen du kjenner kan ha en panikklidelse?
Terapeutiske hjelpemidler
Aktuelle videreutdanninger
Bli medlem i NFKT
Medlemskap i NFKT er åpent for alle som har fullført et utdanningsprogram i regi av foreningen, eller utdanning godkjent av oss. Enkelte R-BUP og TIPS-utdanninger kvalifiserer også.
Som medlem i NFKT får du:
- Et faglig felleskap på rundt 1400 medlemmer
- Digital kognitiv fredagslunsj (siste fredag i måneden)
- Som medlem kan du søke om fagutviklingsmidler
- Du får tilsendt et månedlig nyhetsbrev på e-post
- Vi gir deg beskjed når det legges ut nye oppdateringer av Tidsskriftet
- NFKT arrangerer Inspirasjonskonferanse annethvert år. Som medlem får du rabatt på seminaravgiften
- Medlem i NFKT er også medlem i EABCT og får rabatter på årlige internasjonale kongresser
- Som medlem får du invitasjon til åpne kurs og fordypningskurs arrangert av NFKT, og du får rabatt på kursavgiftene.