
Få hjelp ved angst
Det er meget gode resultater av angsttrening der man får korrigert katastrofetanker. På en systematisk måte eksponerer man seg for skremmende situasjoner eller kroppsreaksjoner uten unngåelse eller bruk av sikringsstrategier.
Angst er ikke farlig, men det kan føles farlig. Det er jo nettopp poenget med frykt, den skal skremme oss. På samme måte skal smerte gjøre vondt for å fungere som et faresignal. Men ved panikklidelse er det bare «falsk alarm». Kroppen er laget for å tåle og romme alle følelsene våre.
Selvhjelp for panikkangst – introduksjon
Angst er som en magnet på katastrofetanker, for eksempel «Jeg besvimer!» og «Jeg mister kontrollen!». Slike skremmende tanker fører gjerne til økt redsel, økte kroppslige symptomer og panikkfølelse. Det blir en ond sirkel.
I informasjonsskrivet Trening ved panikklidelse finner du en beskrivelse av hvordan du på en systematisk måte kan trene på å møte skremmende kroppsreaksjoner ved selv å fremkalle dem. Slik får du testet ut katastrofetanker. Det sentrale er å møte det som skremmer deg, på en planmessig måte. Du kjemper ikke mot angsten, men aksepterer at den kommer, og retter oppmerksomheten mot oppgavene i situasjonen, det vil si det du har satt deg fore å gjøre.
Gjennom angsttrening lærer du at du kan håndtere angst, og at angst ikke er farlig. Dessuten lærer du at du kan gjennomføre det du ønsker å gjøre i situasjonen, selv om du har angst.
Videobasert selvhjelp ved panikklidelse
Med støtte fra Stiftelsen Dam har psykolog Magnus Nordmo laget selvhjelpsprogrammet videobasert selvhjelp ved panikklidelse. Det anbefales å se alle videoene i rekkefølge, for du finner grunnleggende informasjon i de første filmene.