
Få hjelp ved posttraumatisk stresslidelse
Hvis du har vært utsatt for traumer, er det ikke rart hvis du ikke vil snakke om det og dermed vekke minnene til live. Erfaringer fra de som har posttraumatisk stresslidelse, tilsier imidlertid at det kan være nødvendig å møte ubehaget for å få bearbeidet opplevelsene.
Tiden leger ikke alle sår. Å skyve minnene til side kan føre til at sårene ikke leges. Jo mer du prøver å ikke tenke på dem, desto sterkere trenger tankene seg på.
Det er god hjelp å få
Det vanskeligste med å ha posttraumatisk stresslidelse kan være å be om hjelp. Men dette er veldig viktig. Å komme i behandling kan hjelpe deg til å føle deg bedre, og til å komme videre med livet ditt. Det er aldri for sent å starte i behandling.
Sortering og bearbeiding av minner
Kognitiv atferdsterapi ved posttraumatisk stresslidelse innebærer å gå konkret inn på det som skjedde før, under og etter de traumatiske hendelsene. Det forutsetter at du stoler på og har tillit til terapeuten din. Gjennom samtalene får du klargjort tanker og satt ord på følelser. Du etablerer en sammenheng i det du har opplevd. De vonde følelsene kommer etter hvert mer på avstand, og fryktminner blir omdannet til minner det er lettere å leve med, selv om de fortsatt kan vekke vonde følelser. Denne fremgangsmåten, der du sammen med terapeuten din går gjennom det som har skjedd, er både trygg og til stor hjelp.
De påtrengende følelsene og minnebildene oppleves ofte som at det forferdelige skjer på nytt, her og nå. Og de blir lett aktivert. Som nevnt kan bare synet av noe som var til stede i den traumatiske situasjonen, være nok. Noe av grunnen til dette er at minnene ikke er blitt tilstrekkelig bearbeidet. De er ikke blitt en tilpasset del av din selvbiografiske hukommelse. De kan fremstå som løsrevne biter i et puslespill som ligger i en haug på gulvet. De må sorteres og settes sammen for å danne et sammenhengende og forståelig bilde.
Bearbeiding av traumeminner i terapi kan sammenliknes med å rydde i en overfylt og rotete kommodeskuff, som er vanskelig å lukke igjen og der noe av innholdet hele tiden tyter ut. En mulighet da er å ta ut klesplaggene (altså de vonde minnene) ett etter ett, sortere dem og plassere dem i skuffen på en oversiktlig måte. Senere kan du åpne skuffen ved behov, for å se nærmere på og eventuelt gjøre bruk av innholdet. Målet er at du får økt trygghet og kontroll.
I samtalene kan du sammen med terapeuten din utforske hvilken mening du har tillagt det som skjedde. Kanskje du tenker annerledes om deg selv på grunn av hendelsene og på grunn av reaksjonene du har hatt i ettertid. Som nevnt kan traumer gi opphav til sterke følelser av skyld, skam, sinne eller depresjon.
Verktøy for å gjenvinne livet
I terapien får du en rekke verktøy som du kan bruke for å hjelpe deg selv. Du får nyttig kunnskap om lidelsen og om hva du selv kan gjøre for å få det bedre. Du lærer konkrete metoder du kan bruke når du får vonde minner og følelser. Du trener på mentale strategier for å snu tankemønstre som hemmer deg, slik at du kan bli mer støttende overfor deg selv. Du snakker også med terapeuten om hva som hindrer deg i å gjøre det du ønsker å gjøre i hverdagen. Det å gjenvinne livet og nå målene dine blir en rød tråd for samarbeidet i terapien.
Mareritt
Mange opplever å ha gjentakende mareritt om den traumatiske hendelsen i lang tid etter selve hendelsen. Her er et informasjonsskriv om tiltak ved gjentakende mareritt.
Nyttig informasjonsmateriell
Klinikk for krisepsykologi har laget en selvhjelps-side som beskriver metoder for å mestre plagsomme ettervirkninger som kriserammede kan oppleve.
For informasjon om posttraumatisk stresslidelse på engelsk, se her.
Landsforeningen for PTSD
Landsforeningen for PTSD er en medlemsorganisasjon som arrangerer fagdager om posttraumatisk stresslidelse, organiserer selvhjelpsgrupper for medlemmer og deler informasjon om posttraumatisk stresslidelse som kan være nyttig både som berørt og som pårørende. Les mer om foreningen her.