Hvordan støtte en som har posttraumatisk stresslidelse?

Som pårørende har du en viktig rolle. Du kan bistå på mange måter.

Et vanlig symptom ved posttraumatisk stresslidelse er sterk angst. Det kan være både nyttig og betryggende å vite hva som skjer i kroppen ved sterk angst, og hvorfor disse kroppsreaksjonene skjer, slik at et anfall ikke blir så skremmende. Du kan lese mer om dette i informasjonsskrivet Angst – en alarmreaksjon.

Vær en medhjelper under treningen

For å få kontroll med et angstproblem er det viktig å sette av mest mulig tid til planlagt og systematisk trening. Å øve alene er ofte slitsomt. Mange har opplevd det som svært nyttig at en av ens nærmeste er medhjelper under treningen. Det kan være som partner, foreldre eller søsken, og det kan være en nær venn.

Du er sannsynligvis ikke noen ekspert på behandling av angst, og må lære deg de viktigste prinsippene. Derfor er det nyttig om du tilegner deg kunnskapen om angst, posttraumatisk stresslidelse og angsttrening på denne nettsiden.

Ha en åpen dialog

Snakk åpent og direkte om problemene. Ta for dere de vanskelige situasjonene, og få frem et detaljert bilde av hva som skjer. Vær støttende, samtidig som du ikke argumenterer, for eksempel ved å si at noe «egentlig» ikke er så farlig. Din oppgave er i første omgang å forstå, ikke å mene noe eller å gi råd.

Ta vare på deg selv

Det er viktig at du tenker på hvordan du kan ta vare på deg selv i en vanskelig situasjon. Det er ofte krevende å gi omsorg og støtte til en som har posttraumatisk stresslidelse og kanskje også er deprimert, og bekymringer kan ta mye plass. Prøv å opprettholde de vanlige rutinene dine og ditt sosiale liv, alt som kan gi deg energi. Hvis du setter til side dine behov, kan du lett bli tappet for krefter. Når familiens indre liv blir farget av psykiske plager, trenger man påfyll. Støtte fra slektninger, venner og hjelpeinstanser kan gi noen etterlengtede pusterom.

Landsforeningen for PTSD

Landsforeningen for PTSD er en medlemsorganisasjon som blant annet deler informasjon om posttraumatisk stresslidelse som kan være nyttig både som berørt og som pårørende. 

Samliv med sykdom krever evner til omstilling, både hos den syke og hos de den syke har rundt seg. Sykdom, enten det er psykiske eller kroppslige plager, innebærer ofte store endringer i roller og funksjon. Praktiske gjøremål og oppgaver i hverdagen må kanskje fordeles på en annen måte. Aller vanskeligst er ofte de følelsesmessige konsekvensene. Som pårørende, enten det er som partner, foreldre eller barn, har du behov for kunnskap og råd om hva som kan være til hjelp, og hvordan du selv kan bistå. Kanskje ønsker du også innspill til hvordan du kan ta vare på deg selv i en krevende situasjon.

Behovene til pårørende er ofte de samme, uavhengig av hvilken sykdom det er snakk om. På NFKT sin pårørende-side finner du kunnskap og råd bygget på andre pårørendes erfaringer.