Autismespektertilstander

– informasjon for helsepersonell

For personer med autismespektertilstander kan det være forvirrende og energikrevende å forstå og tolke hva andre mener med det de sier, og hva som er andres intensjon med det de kommuniserer. De kan bruke kamuflering som mestringsstrategi for å henge med i sosiale situasjoner, og de kan late som de forstår det som blir sagt, selv om de i realiteten er usikre på hva som menes eller observeres. Slike mestringsstrategier kan i lengden føre til utmattelse og usikkerhet.

Mange av de som får diagnosen i voksen alder, kan fortelle at de ofte har vært ensomme. De har opplevd mye smerte som har vært forårsaket av misforståelser og manglende kunnskap, uten å ha hatt kjennskap til egen diagnose. Personens positive og sterke sider, som det å være konkret, nøye og detaljorientert, kan ha blitt misforstått og misbrukt.
 
Noen har opplevd å bli mobbet, frosset ut og utestengt fra det sosiale fellesskapet fordi de er den de er. De mest uheldige har blitt mishandlet og misbrukt. Da kan det være til hjelp å få anledning til å sette ord på de vonde erfaringene i samtaler med helsepersonell.

Tilrettelagt behandling

Det er utviklet ulike former for psykologisk behandling som er spesielt rettet mot personer med autismespektertilstander. Mange av tiltakene er bygget på en kognitiv atferdsterapeutisk tilnærming; se litteraturhenvisninger.

Litteraturhenvisninger

Attwood, T. (2009a). Asperger syndrom.

Høytfungerende autisme og beslektede vansker. Å utforske følelser. Kognitiv atferdsterapi for sinnemestring. Hertervig Forlag / Stiftelsen psykiatrisk opplysning.

Attwood, T. (2009b). Asperger syndrom.

Høytfungerende autisme og beslektede vansker. Å utforske følelser. Kognitiv atferdsterapi for angstmestring. Hertervig Forlag / Stiftelsen psykiatrisk opplysning.

Attwood, T. & Garnett, M. (2016). Exploring depression, and beating the blues.

A CBT self-help guide to understanding and coping with depression in Asperger’s syndrome. Jessica Kingsley Publishers.

Bjåstad, J.K. (2011). Kan barn og ungdom med Asperger-syndrom og høytfungerende autisme ha nytte av kognitiv atferdsterapi?

Tidsskrift for Norsk psykologforening, 48, 69–74.

Bratset, G.S. (2018). Å koble seg på en som er avkoblet.

Tidsskrift for Norsk psykologforening, 55, 666–673.

Chapin, E., Spain, D. & McCarthy, J. (2020). A clinician’s guide to mental health conditions in adults with autism spectrum disorders.

Jessica Kingsley Publishers.

Gaus, V. L. (2019). Cognitive-behavioral therapy for adults with autism spectrum disorder (2. utg.).

Guilford Press.

Helverschou, S.B., Brunvold, A.R. & Arnevik, E.A. (2019). Treating patients with co-occurring autism spectrum disorder and substance use disorder: A clinical explorative study.

Substance Abuse, Research and Treatment, 13, 1178221819843291. doi: 10.1177/1178221819843291

Scarpa, A., White, S.W. & Attwood, T. (2013). CBT for children and adolescents with high-functioning autism spectrum disorders.

Guilford Press.

Sønmez, N., Berge, T., Myhre, K.A., Osnes, K. & Bekk, M. (2023). Mestringskurs for voksne med Asperger syndrom.

Tidsskrift for Norsk psykologforening, 60(9), 553–558.

Wilkinson, L.A. (2015). Overcoming anxiety and depression on the autism spectrum. A self-help guide using CBT.

Jessica Kingsley Publishers.

Nyttig håndbok ved samtidig ruslidelse

Hva bør behandling av personer med samtidig autismespekterdiagnose og ruslidelse inneholde, og hvordan kan man best tilpasse behandlingen? I regi av et nasjonalt kompetanseutviklingsprosjekt er det utarbeidet en håndbok og opplæringsfilmer som gir klinikere pekepinner på virksomme metoder. Her kan også brukere og pårørende få informasjon om hva de kan forvente i behandlingen:

Arbeidsbok for personer med en autisme-spektertilstand

Det er laget en arbeidsbok for personer med en autismespektertilstand. Den er skrevet for personer med en autismespekterdiagnose, deres pårørende og helsepersonell. Sentrale temaer er stress, følelser, kommunikasjon, angst og depresjon. Boken gir konkrete råd om hvordan man kan tilrettelegge arbeid eller studier, og hvordan man kan trene på oppmerksomt nærvær og håndtere grubling og følelser som sinne og bitterhet. Arbeidsboken kan være et nyttig hjelpemiddel i samarbeidet mellom en person med autismespekterforstyrrelse og deg som er helsepersonell.

Faglig nettverk

Nasjonalt kompetansesenter for nevroutviklingsforstyrrelser og hypersomnier (NevSom) har et nettverk for helsepersonell, der fagfolk kan dele erfaringer med blant annet kognitiv atferdsterapi og få økt sin kompetanse.

Regionale kompetansetjenester

De fire helseregionene har opprettet enheter med ansvar for å bidra til gode tjenester for personer med en autismespektertilstand, ADHD og Tourettes syndrom

Bli medlem i NFKT

Medlemskap i NFKT er åpent for alle som har fullført et utdanningsprogram i regi av foreningen, eller utdanning godkjent av oss. Enkelte R-BUP og TIPS-utdanninger kvalifiserer også.

Som medlem i NFKT får du:

  • Et faglig felleskap på rundt 1400 medlemmer
  • Digital kognitiv fredagslunsj (siste fredag i måneden)
  • Som medlem kan du søke om fagutviklingsmidler
  • Du får tilsendt et månedlig nyhetsbrev på e-post
  • Vi gir deg beskjed når det legges ut nye oppdateringer av Tidsskriftet
  • NFKT arrangerer Inspirasjonskonferanse annethvert år. Som medlem får du rabatt på seminaravgiften
  • Medlem i NFKT er også medlem i EABCT og får rabatter på årlige internasjonale kongresser
  • Som medlem får du invitasjon til åpne kurs og fordypningskurs arrangert av NFKT, og du får rabatt på kursavgiftene.