Hjelp til psykoselidelser

For mange kan en psykoselidelse gi problemer med å fungere sosialt og i studier eller arbeid. Vansker på disse områdene kan forsterke de psykiske problemene og bli en ond sirkel. Alle mennesker trenger et sted å bo, noe å leve av, noe å leve for og noen å leve sammen med. Det er derfor viktig at man får hjelp på disse områdene hvis man har behov for det.

Viktige mål i en behandling er å redusere psykiske plager, få økt livskvalitet og forebygge tilbakefall. En slik behandling består vanligvis av en kombinasjon av flere ulike tiltak, som skal bidra til at den enkelte blir mest mulig selvhjulpen i dagliglivet.

Kombinasjon av hjelpetiltak

Behandlingen består vanligvis av en kombinasjon av flere ulike tiltak. Omfanget av hjelpen varierer med den enkeltes behov og hvor store problemene er.

Tiltak i behandlingen kan være:

  • Tilbud om medikamenter som hjelper mot psykose eller depresjon. Både pasient og pårørende har rett til grundig informasjon om de medikamentene som brukes, både fordeler og ulemper, virkninger og mulige bivirkninger.
  • Psykoterapi med regelmessige samtaler der man samarbeider om å løse problemer i pasientens hverdag og om å oppnå mål som er viktige for pasienten. Kognitiv atferdsterapi anbefales ofte ved psykoselidelser. Pasientens opplevelse og behov står i sentrum for samtalene. Tiltak for å mestre psykotiske symptomer, for eksempel stemmehøring, står sentralt, og det samme gjør arbeid med angst og depressive plager. Det er vanligvis både ønskelig og nyttig at de pårørende er med i noen av samtalene.
  • Tilbud om undervisning om psykisk lidelse og hjelpetiltak, enten individuelt eller i gruppe sammen med andre pasienter. Familien, eventuelt andre nære personer, får vanligvis et lignende undervisningstilbud.
  • Tilbud om støtte til mestring av studier og jobb, for eksempel gjennom metoden Individuell jobbstøtte.
  • Tilbud om støtte til fysisk aktivitet og trening, og råd om kosthold og ernæring, blant annet for å forebygge sykdom som for eksempel diabetes og hjertesykdom.
  • Opplæring i hvordan man kan forebygge tilbakefall.

Behandlingen av psykoselidelser er vanligvis poliklinisk, det vil si at man kommer regelmessig til samtaler med en behandler. Enkelte kan få et tilbud ved en døgnenhet, etterfulgt av et tilbud om poliklinisk oppfølging. Man kan også få tilbud om ambulante tjenester, der man får oppfølging i sitt hjem og nærmiljø.

Jobbmestrende oppfølging

Det er ofte viktig å kombinere behandling med støtte til å fungere i jobb eller skole. Du finner mer informasjon om jobbmestrende oppfølging her.

Kognitiv atferdsterapi ved psykoselidelse

I kognitiv atferdsterapi kan du sammen med behandleren din prøve å kartlegg og forstå  tanker som oppstår i vanskelige og ubehagelige situasjoner. Kanskje finnes det en alternativ og mer hjelpsom tolkning av det som skjedde, enn den som gir angst, ubehag og dårlig mestring.

Kognitiv atferdsterapi innebærer at du snakker med en terapeut for å få hjelp til å forstå mer av deg selv og situasjonen du er i, og til å mestre problemene bedre. Du kan få hjelp til å håndtere plagsomme symptomer som sosial angst, depresjon, lav selvfølelse, søvnproblemer og ettervirkninger av traumatiske opplevelser. Sammen kan du og terapeuten lage en plan for hvordan du kan forsøke å løse problemene, slik at du kan oppnå målene dine.

Du kan lære mer om kognitiv atferdsterapi ved å se filmen Tankens kraft. Kognitiv terapi ved psykoselidelser.