Langvarige smerter
– informasjon for helsepersonell
Målet i kognitiv atferdsterapi er å lære verktøy som kan bidra til bedring, både av symptomer og funksjon, og slik bidra til økt livskvalitet. Man legger vekt på psykoedukasjon og bevisstgjøring og endring av handlings- og tankemønstre som forsterker smerte.
Kognitiv atferdsterapi ved langvarige smerter tar utgangspunkt i samspillet mellom biologiske, psykologiske og sosiale faktorer. En rekke studier har dokumentert gode resultater for mange pasienter med denne behandlingen.
Nyttige kartleggingsskjemaer
Mange forhold virker inn på langvarige smerter, både biologiske, psykologiske og sosiale. Spørsmål du som helsepersonell kan stille pasienten, er: «Hvor er det vondt?», «Hvor lenge har du hatt vondt?», «Hvordan vil du karakterisere smerten din?», «Har du aktivitetsbegrensninger på grunn av smerten?» og «Hva tror du selv er årsak til smerten?».
Et nyttig skjema for kartlegging er intervjuguide ved smerteproblemer (PDF). Du finner flere terapeutiske hjelpemidler og kartleggingsskjemaer for behandling av personer med langvarige smerteproblemer i høyremargen.
Arbeidsbok og veileder for behandling
Det er laget en omfattende arbeidsbok for pasienter (PDF) som kan brukes som et hjelpemiddel i behandlingen. Arbeidsboken inneholder nyttig kunnskap til pasienten, og beskriver de ulike tiltakene, med konkrete øvelser underveis.
Det er laget en veileder for behandlere (PDF) med råd til deg som er helsepersonell, om hvordan behandlingen konkret kan legges opp i samarbeid med pasienten.
Undersøk hva pasienten tidligere har prøvd ut av behandling og tiltak, og hva resultatet har vært. Si så at du vil komme til å foreslå konkrete tiltak som gjennom forskning har vist seg å kunne hjelpe mange. Gi informasjon om langvarige smerter, og vis da til arbeidsboken, som du anbefaler pasienten å lese, med dens gjennomgang av symptomer, forekomst og teorier om årsakssammenhenger.
Så kan dere sammen legge opp en plan for hvordan dere kan følge forslagene til tiltak og øvelser i dette behandlingsopplegget. Dere kan da velge å følge behandlingsopplegget slik det er beskrevet, eller prioritere noen av tiltakene som foreslås, ut fra pasientens behov og de rammene du har i din arbeidssituasjon.
Film – langvarige smerte i korsrygg
En informativ australsk animasjonsfilm om smerter
Tame the Beast – It's time to rethink persistant pain
Terapeutiske hjelpemidler
Aktuelle videreutdanninger
Bli medlem i NFKT
Medlemskap i NFKT er åpent for alle som har fullført et utdanningsprogram i regi av foreningen, eller utdanning godkjent av oss. Enkelte R-BUP og TIPS-utdanninger kvalifiserer også.
Som medlem i NFKT får du:
- Et faglig felleskap på rundt 1400 medlemmer
- Digital kognitiv fredagslunsj (siste fredag i måneden)
- Som medlem kan du søke om fagutviklingsmidler
- Du får tilsendt et månedlig nyhetsbrev på e-post
- Vi gir deg beskjed når det legges ut nye oppdateringer av Tidsskriftet
- NFKT arrangerer Inspirasjonskonferanse annethvert år. Som medlem får du rabatt på seminaravgiften
- Medlem i NFKT er også medlem i EABCT og får rabatter på årlige internasjonale kongresser
- Som medlem får du invitasjon til åpne kurs og fordypningskurs arrangert av NFKT, og du får rabatt på kursavgiftene