
Hjelp ved langvarige smerter
Langvarig smerte kan påvirkes på mange forskjellige måter. Sentralt er å redusere alt det som vi vet kan forsterke og opprettholde smertene for mange, for eksempel utmattelse, søvnplager, psykiske plager i kjølvannet av smerter, og arbeidsfravær.
Medisiner kan for noen være til hjelp, for eksempel hvis smertestillende medikamenter gjør at du klarer å gjennomføre treningen. Likevel er slike medikamenter ingen langvarig løsning for de aller fleste som har langvarige smerter, men kan tvert imot skape flere problemer enn de løser.
Fysisk aktivitet virker beskyttende
Fysisk aktivitet kan virke beskyttende mot å utvikle langvarig smerte og er derfor en viktig del av smertebehandlingen. Det kan være lurt å få råd fra helsepersonell om hvordan treningen kan legges opp.
Kognitiv atferdsterapi som behandling av smerte
Man anbefaler en tverrfaglig tilnærming til smertebehandling. Tiltak bygget på en kognitiv atferdsterapeutisk tilnærming kan inngå i et slikt helsetilbud. I kognitiv atferdsterapi legger man vekt på formidling av kunnskap om smerte, og individuell tilrettelegging av mentale strategier og kloke handlingsstrategier.
Det er laget en omfattende arbeidsbok for pasienter som kan brukes som et hjelpemiddel i behandlingen, hvor du kan lese om hvordan behandlingen konkret legges opp. Arbeidsboken inneholder nyttig kunnskap til deg som har langvarige smerter, og beskriver de ulike tiltakene, med konkrete øvelser underveis. Last den ned og se gjennom den, og vurder om du vil benytte arbeidsboken i samarbeid med helsepersonell, enten det er fastlegen din, sykepleier, manuellterapeut, fysioterapeut, kiropraktor, ergoterapeut, psykolog eller andre.
Det er også laget en veileder for behandlere med råd til helsepersonell om hvordan behandlingen konkret kan legges opp. Du kan gjerne tipse behandleren din om den.
En informativ australsk animasjonsfilm om smerter (YouTube), kan være særlig aktuell ved langvarige smerter i korsryggen.