Kognitiv idrettspsykologi

Norsk forening for kognitiv atferdsterapi arrangerer i samarbeid med Olympiatoppens fagavdeling for idrettspsykologi en toårig videreutdanning i kognitiv idrettspsykologi. I kognitiv idrettspsykologi benyttes prinsipper fra den kognitive tilnærmingen i prestasjonsutvikling, både individuelt og i grupper og team.

Utdanningen er for deg som har master i idrettspsykologi eller master i psykologi, er psykolog eller lege. Fysioterapeuter med master i idrettsfysioterapi eller med toårig spesialisering i idrettsfysioterapi kan også ha nytte av denne utdanningen. Deltakere med annen helsefaglig utdanning tilsvarende masternivå kan vurderes individuelt.

I denne videreutdanningen lærer du om hvordan man kan utvikle ulike mentale ferdigheter. Temaer som stressmestring og spenningsregulering, styrking av selvtillit og selvfølelse, fokus- og oppmerksomhetstrening, motivasjonsfremming og teamutvikling inngår i utdanningen. I tillegg vil du lære mer om forebygging og behandling av søvnvansker, REDs og spiseforstyrrelser, depresjon og angstlidelser, vedvarende smerter og utmattelse/utbrenthet. Det vil også legges vekt på rehabilitering etter skader og hvordan man kan bistå utøvere som er skadet på en best mulig måte.


Kognitive endringsmetoder er sentrale gjennom utdannelsen. Dette er evidensbaserte metoder for endring, som er strukturerte og konkrete, målrettete, aktive og pedagogiske. Tilnærmingen har i mange år vært sentral innenfor idrettspsykologi, både nasjonalt og internasjonalt. Metoden benyttes i helsefremming og forebygging, i programmer for stressmestring, og som veiledet selvhjelp og behandling ved psykiske plager og psykiske lidelser. Dessuten benyttes den som et supplement i rehabilitering ved somatisk sykdom, og for vedvarende smerter, utmattelse og søvnproblemer.

Kognitiv idrettspsykologi er også opptatt av hvordan man kan bruke den kognitive tilnærmingen ved annet endringsarbeid knyttet til fysisk aktivitet og trening. Utdanningen gir god kompetanse og forståelse for hvordan du kan jobbe med utøvere i toppidrett og annen konkurranseidrett, og med personer som ønsker å øke sitt fysiske aktivitetsnivå. Tilnærmingen kan dessuten brukes på andre prestasjonsarenaer. Utøvende kunstnere innenfor dans, film og teater, samt ledere og andre innenfor næringslivet som er opptatt av prestasjonsutvikling, kan være aktuelle målgrupper. I tillegg legger utdanningen vekt på utvalgte kliniske problemområder som er særlig relevante innenfor ulike prestasjonsarenaer.

Innhold

Samling 1:

Kognitiv tilnærming – grunnleggende begreper og metoder (2 dager)

Samling 2:

Psykisk helse i (topp)idrett: kliniske tilstander, kartlegging og tiltak / Ferdighetstrening (3 dager)

Samling 3:

Kognitiv terapi i et idretts- og prestasjonsperspektiv / “Growth” og “fixed mindset”  (2 dager)

Samling 4:

REDS og spiseforstyrrelser / Søvnproblemer / Ferdighetstrening (3 dager)

Samling 5:

Doping og avhengighetsproblematikk / Smerter (2 dager)

Samling 6:

Utbrenthet og utmattelse hos utøvere og trenere / Rehabilitering ved idrettsskader / Ferdighetstrening (3 dager)

Samling 7:

Grunnleggende stressteori, CATS / Mindfullness (2 dager)

Samling 8:

Motivasjon og atferdsendring / Konsentrasjon og spenningsregulering / Ferdighetstrening (3 dager)

Samling 9:

Teamutvikling.  Trener/utøver-relasjon (2 dager)

Samling 10:

Oppsummering, veien videre (2 dager)

Antall semestre

4 semestre

Pris

38400,-

 

Det faktureres med kr 9 600,- per semester. I tillegg kommer veiledningsutgifter på ca kr 10 000,- (totalt).
Kursavgiften indeksreguleres 1. januar.

Krav til deltakelse

Søkere til utdanningen må ha embetseksamen som lege eller psykolog, master i idrettspsykologi/psykologi eller fysioterapeut med master i idrettsfysioterapi/2-årig spesialisering i idrettsfysioterapi.
Deltakere med annen relevant 5-årig helsefaglig utdanning kan vurderes individuelt.
Under utdanning anbefales det at søker jobber med rådgivning av idrettsutøvere eller andre grupper utdanningen retter seg mot. Dersom dette ikke er søkers daglige virke er det en forutsetning for opptak til utdanning at søker rekrutterer minst en utøver å jobbe med. Hvis dette kriteriet faller bort underveis i utdanning pga av endrede arbeidsoppgaver, permisjon o.a, må utdanningen søkes utsatt.
Utenlandske vitnemål: Før vurdering av opptak i NFKT, må det det legges ved godkjenning av høyere utdanning (bachelor, master eller doktorgrad) fra Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse.
*NFKT forbeholder seg retten til å avlyse videreutdanningen ved for få påmeldte.

Kontakt

Lurer du på noe om utdanningen? Kontakt oss eller les våre ofte stilte spørsmål

 

Fortløpende påmelding.
Begrenset antall plasser.

Se oppstartdatoer

Oppstart av utdanningen

11-11-2025

Oslo (898)

Kognitiv idrettspsykologi

Skreddersydd videreutdanning for din arbeidsplass

Vi tilbyr spesialtilpasset utdanningsopplegg for institusjoner og enheter. Gjennom dialog med ledelsen utformer vi opplæring for de ansatte, med en rimeligere løsning som sikrer sammenheng og kontinuitet i tjenestetilbudet.

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på siste nytt om våre utdanninger, fagseminarer og aktiviteter.