
Behandling av spiseforstyrrelse
Behandlingen består av samtaler individuelt eller i gruppe. Dessuten er familiearbeid ofte høyt prioritert. For noen kan det være aktuelt med medikamentell behandling.
Det kan være nyttig å samarbeide med en klinisk ernæringsfysiolog, som har mye kunnskap om kropp og ernæring. Ved undervekt er det en fordel å føre en spisedagbok, som kan gi oversikt og nyttig informasjon.
Behandlingen foregår vanligvis poliklinisk, der du kommer til jevnlige avtaler. Ved alvorligere tilstander kan det være aktuelt med innleggelse ved en døgnenhet, med en kombinasjon av ulike former for behandling, som miljøterapi, gruppesamtaler, fysisk trening, kostholdsrådgivning og familiesamarbeid samt vurdering av medikamentell behandling. Fordeler ved døgnbehandling er at hjelpetilbudet kan være omfattende, med konsentrert innsats. Du får trygge rammer rundt deg i en vanskelig fase av livet.
Mange har nytte av kognitiv atferdsterapi
En behandlingsmetode som er til hjelp for mange med spiseforstyrrelse, er kognitiv atferdsterapi. Her møter du jevnlig til samtaler med en terapeut. I fellesskap finner dere ut av hva som opprettholder spiseforstyrrelsen, og lager en plan for samarbeidet. Målet er å få til et mer normalt matinntak.
Sammen setter du og terapeuten din opp en plan for behandlingen, der dere tar hensyn til hvilke plager du har og hvor sterke de er, og i hvilken grad de gjør det vanskelig for deg å fungere i hverdagen. Du skal her få god informasjon om ulike former for behandlingstiltak. Dine tanker og meninger om hvilke tiltak som passer best for deg, skal tillegges stor vekt. Terapeuten skal lytte til det du har å si, og dine oppfatninger skal bli tatt på alvor.
I samtalene med terapeuten får du nyttig informasjon om spiseforstyrrelsen og hvordan den kan forstås og mestres. Samtalene rettes også mot innsikt i og endring av negative handlingsmønstre og tenkemåter, og mestring av vonde følelser. Du får snakket om vansker og dilemmaer i hverdagen din og om tidligere hendelser som du tenker har betydning for problemene dine i dag.
I terapien lærer du mestringsstrategier som gir deg økt trygghet og kontroll. Du får hjelp til å løse problemer i skole eller arbeid. Dere samarbeider også om hvordan du kan oppnå og holde ved like et regelmessig matinntak og en stabil vekt. Dessuten får du kunnskap om hva du kan gjøre for å forebygge tilbakefall.
Terapi er å lære strategier for å møte problemer. På en måte skal du lære å bli din egen terapeut, slik at du fortsetter å ha kontroll også etter at behandlingen er avsluttet.
Når du har bestemt deg for å satse på behandling, er det viktig at du forplikter deg til å følge opp. Det er krevende, og behandlingen må i en periode få høy prioritet. Du får hjemmeoppgaver, der du bruker teknikker du har lært i timene, fører dagbok og leser om spiseforstyrrelser. Det gir raskere og bedre behandlingsresultater.
Målet er ikke å frata deg kontroll, men heller å gi deg frihet til å velge det du setter pris på i livet ditt. En spiseforstyrrelse tar mye plass og fortrenger andre aktiviteter som kunne gitt mer glede og mening. Det er som at livet blir satt på vent. Derfor er det viktig å søke hjelp.
Her får du mer informasjon
Et nyttig nettsted der du kan få informasjon og svar på spørsmål, er ROS, Rådgivning om spiseforstyrrelser. Du kan også lese mer om spiseforstyrrelser her: Spiseforstyrrelser – helsenorge.no
En selvhjelpsorganisasjon er SPISFO, Spiseforstyrrelsesforeningen. Du har også tilgang til nyttig informasjon på Ung.no – spiseforstyrrelser (ung.no)