
Årsaker til spiseforstyrrelse
Årsakene til en spiseforstyrrelse er forskjellige fra person til person. Problemene kan utløses og opprettholdes av mange ulike forhold. Det kan dreie seg om arv og biologi, psykologiske faktorer, for eksempel lav selvfølelse, og sosiale forhold, for eksempel holdninger hos de man omgås. Kroppsidealer og slankepress i samfunnet kan også spille en rolle.
Spiseforstyrrelser preges ofte av onde sirkler. En periode med selvpålagt sult etterfølges gjerne av en periode med overspising og påfølgende selvkritikk. Det fører ofte til en ny periode med sterkt redusert matinntak. Spiseforstyrrelsen forsvinner ikke av seg selv og har dessverre en tendens til å bli verre over tid.
Spiseforstyrrelser begynner gjerne med et ønske om å gå ned i vekt, men så blir man stadig mer opptatt av kroppsfigur og over å ha kontroll over hva man spiser. Etter hvert tar dette all oppmerksomhet, og andre sider ved livet nedprioriteres. Mange er likevel i tvil om de skal søke behandling, ofte fordi de frykter vektøkning og at de skal bli fratatt kontrollen over livet sitt. De kan føle seg overveldet og hjelpeløse, og de har liten tro på at noe kan hjelpe.
Sammen med helsepersonell kan du drøfte hva som har bidratt til spiseforstyrrelsen din, og hva som kan tenkes å holde problemene ved like. Det er viktig å snu onde sirkler til gode sirkler, med økt opplevelse av styring og kontroll i eget liv.