Denne videreutdanningen gir en innføring i de grunnleggende prinsippene i kognitiv atferdsterapi, og i hvordan du konkret skal anvende dem i din praksis. Du får trening i å utøve behandlingen i tråd med forskningsbaserte modeller for depresjon og ulike angstlidelser, tilpasset pasientens behov.

Videreutdanningen er todelt. Kognitiv atferdsterapi, trinn 1 har hovedinnhold på behandling av angstlidelser og depresjon. Kognitiv atferdsterapi, trinn 2 bygger på videreutdanningen kognitiv atferdsterapi trinn 1. Trinn 2 inkluderer temaer som konsentrert eksponeringsterapi, langvarig depresjon, insomni, posttraumatisk stresslidelse/plagsomme minner, rusmiddelproblemer og personlighetsforankrede problemer. Videreutdanningene er tilrettelagt med behandlingsperspektiv for både barn, ungdom og voksne.

Prinsippene i kognitiv atferdsterapi, som også kalles kognitiv terapi, anvendes i hele behandlingskjeden – allmennhelsetjenestene, ambulante tjenester, poliklinisk oppfølging og døgnbehandling. Dessuten benytter mange selvhjelpsgrupper prinsipper og selvhjelpsmateriell fra kognitiv terapi i sin virksomhet. Slik tjener tilnærmingen til å binde tiltak sammen, og etablere et felles språk for forståelse og endring.

Det blir gitt opplæring i godt dokumenterte behandlingsmetoder, som fremheves i nasjonale behandlingsveiledere. Kognitiv terapi er den psykoterapeutiske tilnærmingen det er gjort mest systematisk forskning på. Det er tillitsskapende å vite, at behandlingstilbudet du presenterer for pasienten, har vært gjenstand for en bred og grundig evaluering.

Modellene du får opplæring i etterprøves og utvikles kontinuerlig gjennom vitenskapelige studier. Betydningen av en god terapeutisk allianse er sentralt. Det gis en innføring i hvordan du kan tilpasse relasjonen til pasientens forutsetninger og kulturelle bakgrunn, og trening i håndtering av samarbeidsproblemer. Deltakere vil både få trening i grunnleggende ferdigheter i kognitiv atferdsterapi og i utøvelse av spesifikke behandlingsmodeller for ulike lidelser som depresjon, angstlidelser, personlighetsforstyrrelser og ettervirkninger etter traumer.

Studier av effekten av utdanning i kognitiv adferdsterapi dokumenterer at den bidrar til bedre resultater for pasientene. I videreutdanningen nyttes ulike kombinasjoner av pedagogiske former, som forelesninger, modell-læring og ferdighetstrening, erfaringsutveksling og mulighet for refleksjon over egen klinisk praksis.

Kognitiv terapi, trinn 1

Samling 1:

Innføring i grunnleggende kognitiv atferdsterapi.

Samling 2:

Kognitiv atferdsterapi ved depresjon m/ferdighetstrening.

Samling 3:

Kognitiv atferdsterapi ved panikklidelse, agorafobi og spesifikke fobier m/ferdighetstrening.

Samling 4:

Kognitiv atferdsterapi ved sosial angstlidelse m/ferdighetstrening.

Samling 5:

Repetisjon og sammenfatning.

Total 104 timer undervisning

Kognitiv terapi, trinn 2

Samling 1:

Konsentrert eksponeringsterapi m/ferdighetstrening.

Samling 2:

Kognitiv atferdsterapi ved langvarig depresjon som er vanskelig å behandle.

Samling 3:

Kognitiv atferdsterapi ved insomni.

Samling 4:

Kognitiv atferdsterapi ved PTSD/plagsomme minner m/ferdighetstrening.

Samling 5:

Kognitiv atferdsterapi ved skadelig bruk av rusmidler m/ferdighetstrening.

Samling 6:

Kognitiv atferdsterapi ved personlighetsforankrede problemer m/ferdighetstrening.

Totalt 128 timer undervisning og 50 timer veiledning.